Zet jouw fiets extra goed op slot met een hangslot.
Zet jouw fiets extra goed op slot met een hangslot. Foto: Mark Barten

Fietsendieven in Laarbeek sloegen minstens 50 keer toe vorig jaar

Algemeen

Laarbeek - In 2023 werden er in Nederland ruim 85.000 fietsdiefstallen gemeld. Dit aantal ligt bijna 10% hoger dan het jaar ervoor en ruim een kwart hoger dan in 2019. In Laarbeek waren er afgelopen jaar 50 fietsendiefstallen, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS en de politie.

POLL

Is jouw fiets wel eens gestolen?

Ja

Nee

In vergelijking met 2022 is dat een stijging van 25%, toen waren er namelijk 40 fietsendiefstallen. In Laarbeek komt dat neer op 5,1 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens. “Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Bron: Independer

Jan van den Berg, eigenaar van Fietsvakman van den Berg in Beek en Donk merkte in 2023 al op dat er enorm veel fietsen worden weggehaald: “Het is niet normaal hoe veel fietsen er weg worden gehaald, zelfs overdag en ook gewoon bij de supermarkt. De e-bike wordt het vaakst gestolen omdat deze het meeste waard zijn, maar als ze een goede eenvoudige fiets mee kunnen nemen dan doen ze dat ook”, vertelde Jan destijds. “Doe altijd een extra slot om je fiets. Geen insteekketting, maar een echt los kettingslot. Er zijn tegenwoordig ook zogenaamde ‘Poolse lopers’ en als de fietsen niet aan de ketting liggen, dan hebben ze hem binnen een paar seconden meegenomen. Mocht je fiets gestolen worden doe dan ook altijd aangifte bij de politie. Als je verzekerd bent ga je in de meeste gevallen naar de rijwielzaak waar je de fiets gekocht hebt en wordt het daar verder afgehandeld.”

Verzekering
“Als je fiets buitenshuis wordt gestolen dan heb je niets aan de woonverzekering. Dan kun je alleen aanspraak maken via een fietsverzekering met diefstaldekking. Hiervoor gelden per verzekering andere voorwaarden. Ook zijn er redelijke prijsverschillen tussen de aanbieders. Vergelijk dat goed voordat je een fietsverzekering afsluit”, adviseert Ypma.

Tips om fietsendiefstal te voorkomen
De politie zelf heeft ook nog een aantal tips om diefstal te voorkomen:
- Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart
- Laat een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen
- Maak gebruik van een stalling
- Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen en zorg voor een goed slot (ook op de deur van uw schuur of berging).

Daarnaast adviseert de politie om zowel het frame als de beide wielen vast te maken. Als u alleen uw wielen vastmaakt, kunnen dieven nog steeds uw fiets opladen of met de fiets zonder wiel gaan lopen. Maak uw fiets met het frame vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld aan een paal. Gebruik goede sloten en eventueel zelfs twee (verschillende) sloten. Gebruikt u een ketting- of kabelslot? Bevestig het dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt.

Bron: Independer