Roel Nouwen (links) en Bram Hartogs zijn de jongerenwerkers voor Lieshout
Roel Nouwen (links) en Bram Hartogs zijn de jongerenwerkers voor Lieshout

Dorpsraad Lieshout maakt kennis met jongerenwerkers

Algemeen

Lieshout - Dorpsraad Lieshout wil graag weten wie zich in Lieshout bezig houden met de jongeren. Om die reden hebben ze nader kennis gemaakt met de jongerenwerkers Roel Nouwen en Bram Hartogs die zich ontfermen over het Lieshoutse. Tijdens de prettige kennismaking werd over en weer kennis gedeeld en gekeken naar mogelijkheden om het jongerenwerk verder te ondersteunen.

‘Jongeren’ zijn geen permanent aandachtgebied voor de Dorpsraad Lieshout. Zij hebben daar niet voor gekozen omdat er diverse andere instanties (en initiatieven) zijn die zich primair op de jongeren richten. Geen permanent aandachtgebied wil niet zeggen dat ze daar niet in willen ondersteunen. Om die reden heeft de Dorpsraad nader kennis gemaakt met de jongerenwerkers die zich richten op de Lieshoutse jeugd.

Belangrijke bijdrage
Jongerenwerkers Roel Nouwen, die juist in Laarbeek is begonnen, en Bram Hartogs werken vanuit hun werkgever LEVgroep voor alle Laarbeekse kernen. Ze zijn aanwezig daar waar het nodig is. Het jongerenwerk is gericht op alle jongeren tussen de 9 en 23 jaar uit alle kernen van Laarbeek. “We zetten de beschikbare uren zo gericht én zo efficiënt mogelijk in, waardoor we een belangrijke bijdrage kunnen leveren”, vertelt Roel.

Preventie
“Ons werk is vooral preventief werk”, vult Bram zijn nieuwe collega aan. “Wij willen graag meer in contact komen met jongeren van groep 7 en 8, zodat die jongeren weten wat het jongerenwerk nu, én in de toekomst, voor ze kan betekenen.” Roel wil nu vooral Laarbeek beter leren kennen en zijn gezicht laten zien. Roel neemt in zijn nieuwe rol ook het project voor ‘jonge mantelzorgers’ over: die jongeren verdienen immers wat extra aandacht. Van deze groep (van 4 tot 23 jaar) zijn zo’n 35 jongeren in beeld bij het jongerenwerk.

Mentorschap
Ook het project ‘Match Mentor’ is onderdeel van het jongerenwerk. Dit project is binnen de LEVgroep al enkele jaren in gebruik. Het is bedoeld om vrijwillige mentoren te werven die jongeren ondersteunen, bij bijvoorbeeld het plannen van huiswerk of het zoeken naar een zinvolle en leuke invulling van hun vrije tijd. Deze jongeren krijgen één jaar lang wekelijks ‘n uur ondersteuning van een mentor. Tenslotte geven de Jongerenwerkers aan dat ze graag zouden zien dat hun werk wat bekender wordt zodat ze meer mensen kunnen bereiken. Dorpsraad Lieshout geeft aan dat ze hen graag met raad en daad willen ondersteunen.