Afbeelding

Minder schuurinbraken in Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Dieven gaan steeds vaker op zoek naar dure spullen in schuren, bijgebouwen en garages. In 2023 ging het ruim 11.000 keer mis in Nederland, een stijging van 3,1% vergeleken met 2022. Toch was er in Laarbeek een daling in het aantal schuurinbraken met 37,04%, zo bracht Independer in kaart op basis van data van de Politie en het CBS.

In Laarbeek waren er in 2023 17 schuurinbraken, dat zijn er 10 minder dan in 2022. In grotere gemeenten wordt over het algemeen vaker ingebroken dan in kleinere woonplaatsen. Dat is niet zo gek: er wonen per slot van rekening veel meer mensen en er zijn meer schuren, garages en bijgebouwen om toe te slaan. Een hoog aantal inbraken betekent daarom niet per se dat de kans om zelf slachtoffer te worden hoog is. Om wél iets te kunnen zeggen over de kans op een schuurinbraak, wegen we het totale aantal schuurinbraken ook af tegen het totale aantal woningen in een gemeente. In Laarbeek vonden er per 1.000 woningen zo’n 1,7 schuurinbraken plaats. 

Bron: Independer

Van alle gemeenten met minstens 1.000 woningen worden in Valkenswaard (relatief gezien) de meeste schuurinbraken gemeld. Hier vinden per 1.000 woningen 5,3 inbraken plaats. Ook in Helmond gaat het vaak mis met zo’n 3,7 schuurinbraken per 1.000 woningen. “Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering”, vertelt Michel Ypma, expert woonverzekeringen. “Het is belangrijk om schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open stond, geldt de dekking niet.”

Bron: Independer