Afbeelding
Foto: DeMooiLaarbeekKrant

Plannen voor dagwinkel en appartementen op plek voormalige wok in Mariahout

Bouwen & Wonen

Mariahout - Op de plek van het voormalige wokrestaurant in Mariahout moeten een dagwinkel en appartementen komen. Dat blijkt uit de eerste plannen van het college van burgemeester en wethouders. 

De gemeente Laarbeek kocht een jaar geleden de panden aan de Mariastraat (en aangrenzende parkeerplek) waar voorheen het wokrestaurant en café Bo & Zo zaten. Het idee achter het aankopen ervan was direct om er woning terug te laten komen. Nu is het plan om op deze plek één gebouw terug te laten komen met een commerciële ruimte van 450-500 vierkante meter, levensloopbestendige appartementen voor senioren en kleinere appartementen voor starters. Om hoeveel appartementen het in totaal gaat, is nog niet duidelijk.

Dat er nu ook voor gekozen is om op die plek een dagwinkel terug te laten komen, heeft alles te maken met het feit dat er in Mariahout na het sluiten van de Jumbo eind 2021 geen dagelijkse boodschappen meer gedaan kunnen worden. Uit gesprekken met Zorg om het Dorp en Kommekeer is volgens de gemeente gebleken  dat dit een groot gemis is in het dorp. Ook zijn er al gesprekken gevoerd met een eventueel geïnteresseerde formule van een dagwinkel. De gemeente benadrukt wel dat het om een dag/gemakswinkels zal gaan. Gericht wordt op consumenten voor de dagelijkse of vergeten boodschappen en forensen. De weekboodschappen moeten elders gedaan worden, schrijft het college aan de gemeenteraad.

De voormalige Jumbo, verderop aan de Mariastraat, gaat omgebouwd worden tot vijf appartementen. De eigenaar van het pand heeft dit aangegeven en de aanvraag voor een omgevingsvergunning hiervoor is in voorbereiding. Er mag op die plek dan geen detailhandelfunctie terugkomen.

De plannen van het college worden besproken in de commissievergadering van 8 maart, waarna in de raadsvergadering van 23 maart de gemeenteraad een beslissing neemt. Op 27 maart is een informatieavond voor de inwoners van Mariahout, waar de plannen zullen worden toegelicht.