Afbeelding
Foto: Jasper van den Wildenberg

Nieuw inwonerspanel voor Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Wat voor persoon moet de nieuwe burgemeester van Laarbeek zijn? Hoe moeten problemen rondom de Beekse brug worden opgelost? Wat is er nodig om Laarbeekse kernen levendig te houden? Voorbeelden van vragen waarbij de mening van inwoners belangrijk is. Vragen waarbij de gemeente de mening van inwoners heel graag wil horen. Daarom wordt er een nieuw burgerpanel in het leven geroepen in Laarbeek: Inwonerspanel Laarbeek. 

Inwonerspanel Laarbeek wordt het nieuwe burgerpanel voor de gemeente. Dit is de opvolger van TipLaarbeek.nl; een burgerpanel waarmee inwoners mee kunnen denken over belangrijke en actuele zaken in de gemeente. De gemeente kiest ervoor met een andere partij (Research2Evolve) verder te gaan. Vanaf 25 januari wordt het eerste onderzoek uitgezet met als thema de profielschets van de nieuwe burgemeester. Burgemeester Frank van der Meijden: “We kiezen voor een nieuwe partner, die goed aansluit bij onze behoefte om een nieuw burgerpanel op te zetten.”

Hiervoor werkte de gemeente Laarbeek samen met Invior, nu wordt dus een nieuwe weg ingeslagen. TipLaarbeek.nl is ooit ontstaan door een idee van DeMooiLaarbeekKrant. Via het burgerpanel werd jarenlang de mening van inwoners gevraagd over zaken als politiek (verkiezingen), gezondheid (corona), veiligheid (overvallen, vuurwerk, buurtWhattsApp) en bereikbaarheid (N279, Beekse brug etc.) en veel meer onderwerpen. Met de nieuwe samenwerking met Research2Evolve wil de gemeente het burgerpanel nieuw leven inblazen.

Inwoners mogen meedenken
Iedere inwoner van Laarbeek vanaf 16 jaar oud kan zich gratis aanmelden voor Inwonerspanel Laarbeek. Zo’n drie keer per jaar ontvang je een vragenlijst, met per keer een actueel thema van de gemeente Laarbeek. Van der Meijden: “Via de enquête van de omgevingsvisie hebben al ruim 550 mensen zich aangemeld voor dit panel. Daarmee kunnen we al starten met een representatief onderzoek. Ons doel is om op korte termijn minimaal 1000 respondenten te hebben.”

Wat voor burgemeester willen we in Laarbeek?
Binnenkort wordt de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Laarbeek gemaakt. Hoe vinden inwoners dat een burgemeester zijn of haar rol in moet vullen? Naar wat voor soort persoon zijn onze inwoners op zoek? Met welke karaktereigenschappen? Het zijn vragen die in het eerste Inwonerspanel Laarbeek terugkomen. Deze input wordt meegenomen richting de vertrouwenscommissie, die de definitieve profielschets van de nieuwe burgemeester opstelt. Van der Meijden: “Het is belangrijk dat inwoners meedenken over mijn opvolger. Ze kunnen input leveren voor de nieuwe profielschets, passend bij onze gemeenschap.”

Panelinwoners.nl/laarbeek 
Alle onderzoeksuitslagen van Inwonerspanel Laarbeek verschijnen op panelinwoners.nl/laarbeek. Op deze site kun je je ook aanmelden als deelnemer van het panel. Per mail word je geïnformeerd over nieuwe onderzoeken en kun je hieraan digitaal deelnemen. Wie dit voor medio januari doet, neemt deel aan het eerste onderzoek over de nieuwe burgemeester. “We waarderen het enorm als inwoners meedenken. Participeren is een groot goed. Inwonerspanel Laarbeek is hier een perfect instrument voor. Meld je daarom vooral aan; jouw mening telt!”, aldus Van der Meijden.