Wethouder Monika Slaets en Frans Rooijakkers bij de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis
Wethouder Monika Slaets en Frans Rooijakkers bij de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis Foto: Remco Spierings

Verduurzaming gemeentehuis start van verduurzamen gemeentelijk vastgoed

Gemeente

Laarbeek – Het gemeentehuis van Laarbeek gaat vanaf 2 april op de schop. De gemeente staat namelijk voor een grote uitdaging wat betreft het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed en moet in 2030 de EU-doelstelling van 55% CO2-reductie ten opzichte van 1990 behalen.

Om deze doelstelling te behalen heeft de gemeente haar maatschappelijk vastgoed in kaart gebracht en zijn de grootste vervuilers eruit gehaald om aan te pakken. Het gaat om gebouwen die intensief gebruikt worden, zoals sporthal D’n Ekker en het Ontmoetingscentrum, maar ook het gemeentehuis zelf. Daar komt nu overal ledverlichting, een nieuw dak met betere isolatie én nieuwe zonnepanelen. Ook wordt het gemeentehuis gasloos en komen er warmtepompen. “Hiermee willen we ons houden aan de afspraak van de CO2-reductie, maar ook het juiste voorbeeld geven naar de inwoners toe”, vertelt wethouder Monika Slaets. “Het is een enorme opgave, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken als ik zie welke stappen we gaan maken.”

In totaal moet het verduurzamen van het gemeentehuis €2.250.000 gaan kosten, waarvan €938.687 gesubsidieerd wordt vanuit het RVO, de zogenaamde DUMAVA-subsidie. “Het is hartstikke fijn dat we die ondersteuning krijgen zodat we net iets extra’s kunnen doen. We starten op 2 april en hopen voor de kerst klaar te zijn. Daarbij blijven we elke zes weken monitoren om te kijken hoe alles ervoor staat en of we op schema lopen.” Inwoners gaan natuurlijk zien dat het gemeentehuis verduurzaamd gaat worden, maar ondervinden hier geen hinder van. “Daarvoor blijft alles blijft intact. De toegang blijft goed en de raadszaal blijft beschikbaar.”

Nieuwbouw en verduurzamen
In het kader van duurzaamheid worden de huidige zonnepanelen van het gemeentehuis (nu 105) hergebruikt op de gemeentewerf en komen er straks betere en meer voor terug. “Het was zonde om deze weg te gooien. Het is natuurlijk een eerdere generatie zonnepanelen die iets minder oplevert, maar ze werken nog goed genoeg en krijgen een mooie bestemming op de gemeentewerf”, vertelt Frans Rooijakkers, projectleider verduurzaming maatschappelijk vastgoed. Hij vertelt ook dat het voor een gemeente als Laarbeek een uitdaging is om de doelstelling te halen omdat Laarbeek een jonge gemeente is. “We hebben relatief nieuwe gebouwen en om dan nog die verduurzamingsslag te maken is best moeilijk. We hebben maar één gebouw die we op termijn af kunnen stoten (gymzaal aan de Jan van Rixtelstraat in Aarle-Rixtel), maar de rest moeten we echt gaan verduurzamen.”

Daarbij is het Ontmoetingscentrum nog een vraagteken, want wordt het huidige Ontmoetingscentrum verbouwd of komt er nieuwbouw? “Bij nieuwbouw slaan we ook daar een enorme slag, maar we zijn nu in gesprek met alle partijen om te kijken wat het beste past en financieel haalbaar is”, vervolgt wethouder Slaets. “We hopen dat we in juli weten welke partijen er mee gaan doen en welke niet. Vanuit daar komt het vervolgproces om te kijken wat het gaat worden.”

Andere gebouwen
In navolging van de verduurzaming op het gemeentehuis wordt er ook gekeken naar de andere gebouwen. Zo loopt er al een aanbesteding voor sportpark De Hut, sporthal D’n Ekker en OBS het Klokhuis. “We willen zo snel mogelijk vooruit en kijken per project of er mogelijkheden zijn voor subsidie. Dat is een hele klus, maar daar zitten we strak bovenop. Het leeft binnen het gemeentehuis dat we die stappen willen maken. Het is even afwachten hoe de aanbestedingen lopen en in welke volgorde alles aangepakt wordt. Per gebouw laten we vervolgens ook zien wat we gaan doen en wat daar de kosten van zijn”, aldus wethouder Slaets. In de begroting van de gemeente Laarbeek is voor de totale verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed €4.144.500 gereserveerd voor de periode 2023-2030.