Afbeelding
Foto: Martin Prick

Jan en Claartje Manders-Vogels 50 jaar getrouwd

Human Interest

Jan (72) en Claartje (71) Manders-Vogels trouwen op 30 juni 1972 en krijgen twee kinderen: Edwin en Ellen. Kleinkinderen zijn er ook: Renee, Nikki, Finn, Mick, Teun en Sophie. Het is 1968 als ze elkaar leren kennen tijdens het dansen bij Slegers in Lieshout. Eigenlijk heel bijzonder, want Claartje komt uit Eindhoven, stadsdeel Tongerle. Het echte stadse leven trekt haar niet zo aan en daarom komt Claartje dansen in het landelijke Lieshout. Op de tonen van Monja van Roland Wächtler, in die tijd bekend als Roland W. ‘schuifelen’ ze na vier jaar het huwelijk in.

Jan heeft altijd in de woninginrichting gewerkt, hoewel zijn opleiding gericht was op timmerman. Alle voorkomende werkzaamheden verricht Jan in die tijd voor verschillende zaken in Brabant. Die houden zich altijd bezig met het leveren van gordijnen, vloer- en trapbedekking en het stofferen van meubels. De taak van Jan is het leggen en hangen van deze designmaterialen. Claartje richt zich voornamelijk op de kinderen en dus het huishoudelijk werk. Later is zij acht jaar werkzaam als huishoudelijk medewerkster in Franciscushof in Lieshout. In verzorgingstehuis Brunswijk in Eindhoven is Claartje 13 jaar restaurantmedewerkster geweest.

Jan is al 55 jaar lid van gilde Sint Servatius. Vroeger bestond dat alleen uit een schutterij met een klein ledenaantal. Het schieten en de jaarlijkse ‘teerdag’ zijn in die tijd de enige activiteiten. Dat verandert als Tinus van Osch (de opa van Jan) op 2 juli 1980 op 100-jarige leeftijd overlijdt. Er wordt dan gesproken over een heroprichting. Het gilde wordt nieuw leven ingeblazen en met kostuums en een volle agenda heeft het Gilde tegenwoordig een belangrijke plaats in de dorpsgemeenschap van de kern Lieshout en Mariahout. Met een aantal senioren van de kring Peelland is Jan lid van een groep, die voor het plezier ‘op de wip’ schiet. De hobby van Claartje is wandelen. Op een prominente plaats hangt een kast met de vele onderscheidingen die ze heeft mogen ontvangen na weer een voltooide Kennedymars of de vierdaagse van Nijmegen. De mooiste tocht vindt ze toch wel de bedevaart van Valkenswaard naar Handel. Na de openluchtmis in het prachtige processiepark in Handel op zondag wordt de terugtocht aanvaard. Rond 21.00 uur in de avond zijn ze dan weer terug voor een altijd fantastische ontvangst door de dorpelingen van Valkenswaard en de harmonie die dan de kerk in één grote muzikale happening omtovert. Samen zijn ze actief lid van de Boerencommissie tijdens de carnaval. Na een keer boerenbruidspaar geweest te zijn hebben Jan en Claartje daar jaarlijks een hoop gezelligheid aan te danken.

Nu ze allebei zijn gepensioneerd besteden ze veel tijd aan de kinderen en kleinkinderen, waarmee ze bijvoorbeeld minstens één keer in de week gezamenlijk eten. Daarnaast is het maken van reizen met als doel vooral Spanje en Portugal een fijne bezigheid. Ook voor een hotelarrangement en een aantal dagen fietsen kun je hen wakker maken! “Afgelopen donderdag, de trouwdag zelf, is er al een feest geweest, waar ook het Gilde met een vendelhulde acte de présence gaf. Er volgt nog een feest met de familie, dan kunnen wij wat terug doen voor alle gezelligheid, die wij van anderen hebben ervaren”, glimlachen Jan en Claartje.

Afbeelding