Gemengd koor De Klokkengieters.
Gemengd koor De Klokkengieters.

Na 124 jaar valt het doek voor Gemengd Koor De Klokkengieters uit Aarle-Rixtel

Human Interest

Aarle-Rixtel - Gemengd Koor De Klokkengieters uit Aarle-Rixtel stopt er mee, na 124 jaar. Tijdens de onlangs gehouden ledenvergadering hebben de leden dit besluit gekomen. Het ledenaantal loopt gestaag terug, waardoor de bezetting van de diverse stemmen steeds moeilijker wordt. Op 19 maart om 15.00 uur in de kerk Onze Lieve Vrouw Presentatie van Aarle-Rixtel is Gemengd Koor De Klokkengieters voor de laatste keer te horen tijdens het afscheidsconcert, waarbij iedereen van harte wordt uitgenodigd.

De startdatum van ‘Liederentafel de Klokkengieters van 1660’ was op 26 oktober 1899. Vier notabelen uit Aarle-Rixtel vonden het hoog tijd voor de oprichting van een mannenkoor. Een van de medeoprichters en tevens eerste dirigent was Louis Houët, die het koor 50 jaar dirigeerde. Alex Fritsen (directeur Klokkengieterij Petit & Fritsen) werd beschermheer. In 1949 nam Hein Houët (zoon van Louis) het dirigeerstokje over. Bij gelegenheid van een priesterfeest was de tijd rijp om ook dames toe te laten en zo ontstond op 7 oktober 1951 ‘Gemengd Koor De Klokkengieters’. Met Hein Houët als nieuwe dirigent verandert ook het repertoire. Er worden operettes uitgevoerd, en bonte avonden opgeluisterd. In 1965 stopt Hein Houët als dirigent en neemt Kees van Houten zijn plaats in tot 1967.

Van 1967 tot 1976 is Jan Heesakkers dirigent van De Klokkengieters. Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan in 1969 organiseert het koor voor de eerste keer een Nationaal Zangconcours, waaraan 26 koren deelnemen. Door het grote succes is dit zangconcours tot het 100-jarig bestaan iedere vijf jaar georganiseerd en werd het een Internationaal Zangconcours. 

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan wordt een LP uitgebracht. Dirigent Gerard van de Pas (1976-1986) liet het koor proeven van kortere Franse en Deense werken en zijn voorkeur ging meer uit naar a-capellawerken. 

In 1986 nam Rob Rassaerts het dirigeerstokje over van Gerard. Hij koos voor twee hoofdaccenten. Kerkmuziek, omdat het koor op hoogtijdagen de diensten verzorgde en wereldlijke werken ter afwisseling. Aan de traditionele kerstconcerten, uitgevoerd in binnen- en buitenland, werden nu ook passieconcerten toegevoegd. Sinds vele jaren treedt koorlid Margot Pagels op als soliste bij de diverse concerten.

In februari 2018 werd Jan van de Beek de nieuwe dirigent en Rob Rassaerts de vaste begeleider. Helaas gooide in 2020 corona roet in het eten en kon er bijna twee jaar niet gerepeteerd worden. Bij de nieuwe opstart in maart 2022 hebben enkele leden besloten om te stoppen bij het koor, wat de stemmenverdeling niet ten goede kwam. Met pijn in het hart hebben de leden besloten om na 124 jaar te stoppen.

Afbeelding