Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Gek van… fietsen maken!

Human Interest

Harrie van den Berg uit Lieshout is gek van zijn vak, fietsenmaker. Zijn hele leven stond in het teken van de fiets. En zelfs nu, op 71-jarige leeftijd, kan hij het nog steeds niet laten. Sleutelen aan fietsen.

Harrie van de Berg
Een joviale verteller met gouden handjes. Maakt met het grootste gemak van twee fietsenwrakken één prima karretje. Hij ontvangt fotograaf en redacteur aan de keukentafel. De binnenplaats staat vol met fietsen, fietsonderdelen, een bus, een aanhanger met kale framen.

Begin
“Toen ik van school kwam”, zo begint Harrie, “was het moeilijk om aan werk te komen. Ik kreeg werk bij een bedrijfje in Stiphout. Ze maakten daar theemutsen. Ik heb het daar één week uitgehouden. Toen ben ik overgestapt naar Schepers in Lieshout.”

“Het vak van fietsenmaker leerde ik in de praktijk. Ze verkochten bij Schepers niet alleen fietsen, maar ook kachels, stofzuigers en ander huishoudelijk spul. Het was zo’n beetje een smederij. We gingen zelfs wel eens waterleiding aanleggen in afgelegen boerderijen. Toen ik begon was ik nog geen vijftien!”

Reorganisatie
“Op mijn 57ste, kreeg ik na ruim 40 dienstjaren mijn ontslag. “Laten we het een reorganisatie noemen”, bromt Harrie. “Ik kon niet begrijpen dat zoiets je na zoveel dienstjaren nog kan overkomen. Ik belandde zelfs bij de Sociale Dienst. Ik praat niet graag meer over die periode. Ik kon de fiets niet missen. Ging vrijwilligerswerk doen, als het kon iets met… fietsen. De fiets heeft me er in die tijd doorheen geholpen. Dat was trouwens niet de eerste keer. Toen mijn eerste vrouw stierf bleef ik alleen achter met twee kleine kinderen.

Fietsenmaker
Fietsenmaker is volgens Harrie een leuk vak. “Lijkt eenvoudig, maar je moest eens weten hoeveel verschillende onderdelen er aan een fiets zitten. Als er iets kapot is, willen mensen dat gerepareerd hebben. Ze zijn tevreden als dat is gelukt. De prijs valt hen altijd tegen. Een fiets is een eenvoudig vervoermiddel, denken ze. Waarom dan zo duur?

Hobby-fietsenmaker
Als hobby-fietsenmaker is Harrie nog volop actief. Achter in de tuin staat zijn knusse werkhok. Gereedschappen overzichtelijk opgehangen boven de werkbank. Gezellige houtkachel voor in de winter. Uitgebreid magazijn, boordenvol banden, naven, remmen, velgen, bellen, spatborden, kettingkasten, spaken... “Ik gooi bijna niks weg”, lacht hij. “Alles wagge weggooit hedde nie meer! Er komen nog wel eens collega-fietsenmakers uit de buurt die vragen: ‘Harrie, hedde gij toevallig nie…’

Zo kan ik, als hobby-fietsenmaker, iedereen goedkoop helpen. Ik geniet ervan als iemand met een tevreden glimlach hier weggaat.

Vrijwilligerswerk
Twee halve dagen per week is Harrie bezig voor de Stichting Leergeld. Ze hebben een werkplaats in Beek en Donk. Daar zamelen ze fietsen in en knappen die op. Fietsen zijn bestemd voor kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen. “Ik lever die fietsen zelf af”, zegt Harrie. “Leuk als ik zo’n jongetje later tegenkom met z’n fiets en hij roept: ‘Hee, fietsenmaker…’

Daarnaast is Harrie actief in de buurtvereniging en bij KansPlus. Daar komt nog bij het Lieshouts Repaircafé. “Liefst iets met …”, “fietsen”, vult DeMooiLaarbeekKrant in. “Maar ik kan ook wel ergens een snoerke aan zetten, hoor”, lacht Harrie.

Diagnose
Zijn vrouw Lia verzucht dat het wel iets minder zou kunnen met al die fietsen. “Maar als ik dat van hem af zou nemen, dan gaat hij dood”, zegt ze. “En dat is nou ook weer niet de bedoeling!” Heldere diagnose, DeMooiLaarbeekKrant sluit er zich volledig bij aan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding