Archieffoto: Plaatsing AED bij Sporthal d'n Ekker
Archieffoto: Plaatsing AED bij Sporthal d'n Ekker Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

10 jaar dekkend AED-netwerk in Laarbeek; 500 vrijwillige burgerhulpverleners en 50 AED’s

Medisch & Gezondheid

Laarbeek - In het dorpshuis in Lieshout ontving Stichting AED Alert Laarbeek op 18 mei 70 AED- hulpverleners. Nu het na corona weer kon, werden deze vrijwillige hulpverleners tijdens een informatie- en ontmoetingsavond bijgepraat over hart-zaken. Ook bleek de organisatie dit jaar tien jaar te bestaan en werd hun collega Hans Verhoeven uit Aarle-Rixtel met bloemen en applaus nog geëerd voor zijn onlangs gekregen koninklijke onderscheiding.

In tien jaar is in Laarbeek een dekkend netwerk ingericht van vrijwillige hulpverleners en AED’ s. Het AED netwerk wordt rechtstreeks ingeschakeld na een melding op alarmnummer 112. Hulpverleners gaan daarna direct naar het adres waar het probleem is en starten met reanimeren. Anderen halen een AED die aanvullend gebruikt kan worden. Het is van cruciaal belang dat wanneer zich bij een persoon een probleem voordoet met het hart, dit direct bij alarmnummer 112 wordt gemeld. Immers bij start van reanimatie binnen drie minuten is de kans op succes zonder schade 75 procent. Dat loopt snel terug naar 50 procent na vier minuten en 25 procent na vijf minuten.

Dokter Ger Bouten uit Helmond maakte tijdens zijn lezing duidelijk hoe belangrijk het is dat bij hartproblemen snel wordt gereageerd. Hij illustreerde dat met sprekende uitleg en beelden over hoe de verschillende hartincidenten ontstaan en er uitzien. Ook ging hij in op een vraag uit de zaal over het verschil tussen de wijze waarop hartproblemen zich voordoen bij vrouwen en bij mannen.

Uit het jaarverslag van Stichting AED Alert Laarbeek blijkt dat er per jaar in Laarbeek tussen de 10 en 20 oproepen zijn. Dit jaar waren er in het eerste kwartaal al 10. Aan hulpverleners die bij een oproep zijn ingeschakeld, wordt door de stichting altijd nazorg aangeboden. Opgedane ervaringen kunnen soms nog in de weg zitten. Op de informatieavond werd ook uitgelegd waar die nazorg uit bestaat en opgeroepen werd niet te aarzelen daar een beroep op te doen. De Stichting AED Alert Laarbeek kijkt terug op een interessante, nuttige en gezien de weersomstandigheden ook warme bijeenkomst.