Afbeelding

CZ en de Zorgboog tekenen meerjarige samenwerking voor vernieuwende ouderenzorg

Medisch & Gezondheid

Laarbeek - CZ zorgkantoor en zorgorganisatie de Zorgboog hebben woensdag 13 juli hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Beide organisaties werken de komende vijf jaar intensief samen aan vernieuwende ouderenzorg op de juiste plek.

De samenwerking valt onder een initiatief van CZ zorgkantoor genaamd ThuisWaarts. Hierin worden innovatieve zorgconcepten op lokaal en regionaal niveau ontwikkeld, die bij gebleken succes opgeschaald kunnen worden binnen Nederland. De Zorgboog is met zo’n 2.500 medewerkers en 1.200 vrijwilligers actief in de Peelregio.

Toekomstbestendige zorg, óók in de Peelregio
Caro Verlaan, manager CZ zorgkantoor: “We willen ook in de Peelregio toekomstbestendige zorg voor ouderen borgen. Landelijk zijn de uitdagingen groot. Het aantal ouderen groeit en we hebben nu al een tekort aan arbeidskrachten in de zorg. De vraag is hoe we de zorg kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar houden en ook het werkplezier voor de professional overeind houden? We hebben als CZ al een duurzame samenwerking met het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en we zijn blij dat we met de Zorgboog kunnen samenwerken aan drie belangrijke projecten en onze kennis uit bijvoorbeeld andere samenwerkingen kunnen delen.”

Schijf van Vijf
Daarbij gaat het volgens Coby Nogarede-Hoekstra, bestuursvoorzitter van de Zorgboog, niet om harder werken, maar anders werken. “Hoe gaan we ouderenzorg anders inrichten zodat zoveel mogelijk ouderen ‘aan bod’ komen? Waar kunnen we gebruikmaken van andere oplossingen zoals technologie of de hulp van partners? Daarvoor hebben we onder meer de Schijf van Vijf ontwikkeld, die is toegespitst op het organiseren van formele en informele zorg. Het geeft medewerkers een tool in handen om met cliënten vroegtijdig het gesprek aan te gaan over blijvende zelfregie binnen hun eigen gebreken en mogelijkheden, gebruikmakend van onder meer nieuwe woonconcepten en zorgtechnologie.”

Drie projecten
Het duo gaat de komende tijd verder handen en voeten geven aan de doelstellingen vanuit de Schijf van Vijf en start met drie projecten. Zo gaat de ambulante geriatrische revalidatie ouderen helpen zo snel mogelijk weer op de rit te komen en start er een project dat helpt met de vorming van vernieuwende woonconcepten en communities rondom ouderen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Zonnetij in Aarle-Rixtel is daar een mooi voorbeeld van.