Afbeelding

Herberg

NULL

Herberg ’t Huukske al 26 jaar een begrip


Beek en Donk - Of het nu gaat om feesten, partijen, optredens of een gezellig avondje uit. Herberg ’t Huukske vormt al ruim een kwart eeuw een gevestigde ontmoetingsplek voor jong en oud. Aan deze periode hangen voor jubilarissen Jos en Coby van de Kamp vele plezierige herinneringen. Maar wat is nou de succesformule van de eigenaren van dit aan de Kapelstraat gelegen café? Wat zijn de hoogtepunten tot nu toe? En wat gaat de toekomst nog brengen? De MooiLaarbeek-krant sprak met Jos van de Kamp en teamleden Roan Swinkels en Donny van den Wildenberg.


Kanaalverbreding
Als zoon van een kastelein kreeg Jos van de Kamp de fijne kneepjes van het horecavak met de paplepel ingegoten. In het café in Heesch werkte hij op jonge leeftijd al als afwashulpje. Toen hij genoeg werk- en levenservaring verzameld had, is hij in Beek en Donk terecht gekomen. Daar nam Jos van de Kamp samen met Coby het toenmalige Café Lammers over: “Toen was het nog opgesplitst in cafetaria en kroeg. Het gedeelte waar nu de dartborden hangen, was in het begin zelfs nog de woonkamer.” Al snel veranderde de kroeg in Herberg ’t Huukske. Die naam was te danken aan de geplande kanaalverbreding. “Aan de achterkant zou een nieuwe weg komen te liggen. Dat zou betekenen dat we letterlijk op het hoekje kwamen te zitten.”

Een tweede thuis
Sinds enkele jaren worden Jos en Coby van de Kamp bijgestaan door Roan Swinkels (20) en Donny van den Wildenberg (37). Twee jongere generaties welke sinds hun jarenlange trouwe aanwezigheid meer en meer invloed binnen Herberg ’t Huukske genieten. “Met mijn horeca-opleiding op zak en de altijd aanwezige gemoedelijke sfeer hoefde ik niet lang na te denken om hier aan de andere kant van de bar te komen staan”, aldus Roan Swinkels. Bij Donny van den Wildenberg was het al wat eerder raak. Als jongeman van boven de rivieren werd hij 17 jaar geleden door een goede vriend naar de Beek en Donkse tent geloodst. Sindsdien ervoer hij wat vele gasten te allen tijden ervaren: “Het is een tweede huis!”. Coby fungeert nog op de achtergrond vanwege haar beperking. Daardoor zijn beide mannen steeds meer op de voorgrond te zien. Met vol vertrouwen heeft Coby van de Kamp carte blanche gegeven en samen met Jos van de Kamp zijn Roan Swinkels en Donny van den Wildenberg een team dat volop de toekomst in gaat.

In een hoekje gedrukt
Ook kroegen hebben het in tijden van economische malaise hard te halen. Mensen geven minder uit, en dat drukt dan weer op de omzet. “De voornaamste inkomsten kwamen in eerste instantie uit bruiloften en feesten. Er wordt tegenwoordig echter steeds minder in het huwelijksbootje gestapt. Wellicht bieden scheidingsfeesten een uitkomst”, zegt Jos van de Kamp met een knipoog. Er is op bepaalde dagen ook de mogelijkheid om in het café feesten te organiseren, daar de feesten tegenwoordig een kleinere omvang hebben.
Onlangs verplaatste het team de avond met een liveband van iedere eerste zondag naar de laatste zaterdag van de maand. Hierbij geeft het viertal gehoor aan de wensen van de klanten. “Er bleek behoefte aan een soort van maandelijks terugkerende reünie. Dan is voor de 25-plussers het verplaatsen naar de zaterdag een logische vervolgstap.”

Oranjegekleurd hoogtepunt
Als de kroegbaas terug in de tijd kijkt, is hij trots op het opgebouwde café. “Het was en is nog steeds altijd hartstikke leuk om onder de mensen te zijn.” En dat straalt Jos af op zijn stam(gasten). Het aantal vervelende incidenten is de afgelopen 26 jaar dan ook allesbehalve aanzienlijk te noemen. Al met al blijken de evenementen een absolute toppositie in zijn resumé te krijgen: “De ontwikkeling van de kermisfeesten is voor ons best iets om trots op te zijn. Maar mijn absolute hoogtepunten vormen toch wel de EK’s en WK’s.” Op dat moment is de kroeg tot aan de straat toe gevuld met een legioen dat ieder Oranje-doelpunt getrakteerd wordt op de welbekende ‘Josje-bitterbal’. Een smakelijk traditioneel gebaar dat de kern van Herberg ’t Huukske weet te raken: iedereen voelt zich er gelijk welkom.