Afbeelding

Aan de reuk raak je snel gewend!

NULL

Aan de reuk raak je snel gewend!


Aarle-Rixtel - Groep 7/8 van basisschool ’t Klokhuis brengt een bezoek aan de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) van het waterschap ‘Aa en Maas’. Oud-wethouder Harry Brugmans leidt de klas als vrijwilliger rond op het complex.


Het is even na 1 uur in de vroege vrijdagmiddag dat 10 meisjes en 11 jongens van groep 7/8 de deur van de ontvangstruimte binnenlopen. Vergezeld van een begeleidingsvader en –moeder komen zij onder leiding van hun juf Marjon Vliegenberg een bezoek je brengen aan de RWZI. Na een ‘welkomstborrel’ heet de heer Brugmans hen allen van harte welkom en legt de gang van zaken uit. Na een inleidend praatje gaan we naar buiten om de installatie van dichtbij te bekijken.

Natuur

Het doel van de zuivering is de aandacht voor de natuur. We gooien met z’n allen nog steeds te veel weg. Als er aan de kinderen wordt gevraagd wat er allemaal in het riool komt, worden omschrijvingen gegeven voor heel gewone zaken. Als ze horen, dat je hier gewoon over poep en pies kunt praten, wordt er stiekem wel wat gegniffeld. Door de inleider wordt er met nadruk op gewezen, dat de zuivering het meeste te lijden heeft van grote aantallen zogenaamd biologisch afbreekbare natte doekjes voor het toilet. Heel veel energie en mankracht moet eraan worden besteed om ervoor te zorgen dat deze materialen de hele installatie niet verstoppen. “Met deze kinderen moeten we beginnen”, aldus Harry, “want zij moeten straks het goede voorbeeld geven”.

Medewerker/vrijwilliger Monique Wessels legt daarna de weg van het vuile water door de installatie uit aan de hand van een tekening. Ze vertelt onder andere aan de kinderen dat het water van 700.000 inwoners van het gebied wordt gezuiverd in deze installatie. Er is een goede samenwerking tussen de bedrijven en de boeren, want zij zijn ermee gebaat dat er schoon water beschikbaar is.

Geur
De leerlingen brengen onder andere een bezoek aan het pomphuis. Geweldig grote pompen zorgen ervoor, dat het water naar een hoogte van zes meter wordt opgepompt. Daarna vervolgt het water, geholpen door de zwaartekracht de weg door de rest van de installatie als vanzelf. De geur van het rioolwater is alom zwak aanwezig. Vooral in de ruimte waar het grove vuil uit het water wordt gehaald is het zo, dat enkele kinderen hun neus dicht houden. Het waterschap heeft echter goed geïnvesteerd in luchtafzuiging, zodat er in de buurt in tegenstelling tot vroeger, bijna geen klachten meer zijn over stankoverlast.

Na de bezinktank, waar het zand op de bodem achterblijft, komen ze bij de tank, waar bacteriën het water schoonmaken. Na deze fase in de behandeling wordt het water gefilterd en weer in de rivier gelaten. Dit is de plaats, dat enkele kinderen ondanks het regenachtige weer de zomer in de bol krijgen, want enkelen opperen de mogelijkheid om hier toch eens lekker in te gaan zwemmen.

Bezoek
Een –kosteloos- bezoek tijdens kantooruren aan de RWZI is door de week altijd mogelijk na afspraak via de website van ‘Aa en Maas’.