Afbeelding

Op de koffie bij

NULL

Op de koffie bij … Therapeutisch Centrum Helena


In gesprek met: Paula Smits en Wilma Kammeraat
Locatie: Vogelenzang 43, Lieshout
Datum: 22 augustus 2014
Redacteur: Nikki Barten
Tijd: 10.00 – 11.30 uur

Rouw-, trauma- en verliesverwerking, individuele- en relatietherapie, spirituele workshops en mindfulness: het zijn slechts een paar van de therapieën waarvoor je bij Therapeutisch Centrum Helena terechtkunt. Ongeveer 17 jaar geleden maakte Paula Smits – Franke de stap om voor zichzelf te beginnen. Sinds een paar jaar werkt Wilma Kammeraat bij Paula.

Waarom koos je hier zeventien jaar geleden voor?
“Ik was nachtzuster, maar raakte op mijn 44ste gehandicapt. Daardoor kon ik mijn werk niet meer uitvoeren. Tijdens het revalideren dacht ik na over mijn toekomst. Ik koos ervoor om me om te scholen. Elf jaar lang heb ik opleidingen gevolgd. Ik liep daardoor stage bij onder andere de telefonische hulpdienst, slachtofferhulp en daklozenopvang. Dat vond ik enorm interessant en heel leuk om te doen. Ik vond het alleen jammer dat ik cliënten maar voor een korte tijd meemaakte. Al vrij snel na mijn hulp werden ze doorverwezen naar een andere instantie. Daarom besloot ik voor mezelf te beginnen. Nu kan ik mensen begeleiden van het begin tot aan het einde van de therapie.”

En … nooit spijt gehad van deze stap?

“Nee, absoluut niet. Ik haal zóveel voldoening uit mijn werk. Ik ben zeventig en maak wekelijks nog heel veel uren. Ik ben heel erg dankbaar dat ik dit mag en kan doen. Ik haal energie uit het werk. Na een lange dag werken heb ik ’s avonds meer energie dan ’s ochtends. Ik hoop dat ik dit nog wel twintig jaar kan blijven doen…”

Kun je uitleggen wat je zoal allemaal doet en waarvoor mensen bij jou terechtkunnen?
“Ik ben therapeut. Ik heb me heel breed geschoold, zodat mensen voor alle soorten therapie bij mij terechtkunnen, zoals ademsessies en relatietherapie. Ook geven wij workshops communicatie en mindfulness-cursussen. Ik werk samen met Wilma en Bart en daar ben ik dankbaar voor.” Wilma vult aan: “En ik vind het geweldig dat ik dit samen met Paula mag geven. Mijn hart ligt er! Bovendien heb ik de nodige levenservaring en mij verdiept in de opvoeding van kinderen.”

Nieuw bij Therapeutisch Centrum Helena is de cursus ‘Positief opvoeden, hoe kunnen we elkaar echt bereiken?’ Vertel hier eens wat meer over.
“Wilma en ik hebben zelf een (werk)boek geschreven met als titel: ‘Positief opvoeden. Hoe kun je elkaar echt bereiken?’. Het is een cursus voor opvoeders, die zowel samen als individueel gevolgd kan worden. Communicatie is heel belangrijk, vooral binnen een gezin. In deze cursus leren mensen hoe ze het beste kunnen communiceren en elkaar beter kunnen begrijpen. Je plek waar je opgroeit is je thuishaven, je basis. Daar moet het fijn zijn. Er is niks belangrijker dan een goede band met je kinderen. Je hebt overal een cursus voor, behalve voor opvoeden. Terwijl dat misschien nog wel het moeilijkste is wat er is. Deze cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten in Lieshout.”

Niet alleen de cursus over ‘Positief opvoeden’ is nieuw. Jullie geven ook driedaagse spirituele workshops: Word een liefdevol mens. Kun je hier ook iets over vertellen?
“Word een liefdevol mens zegt al heel veel. Je gaat in deze drie dagen op zoek naar de taal van jouw hart. Wat wil jouw hart jou vertellen? Hoe lief heb jij je zelf? Waar stroomt jouw hart van over? Waar word jij blij van? We leren mensen om bewust positief naar het leven te kijken. In deze workshop ga je aandacht geven aan het liefdevolle positieve in jou. Wat je aandacht geeft groeit. Het leven is een weg en hoe wil jij die weg afleggen? We werken met prachtige thema’s om ons doel te bereiken. Aan de hand van visualisaties, meditatie, experimenten, muziek, lezingen en mooie creatieve opdrachten kunnen deze dagen voor een ieder een verrijking zijn!”

Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.centrumhelena.nl voor meer informatie. Op deze website vind je ook de agenda met de komende workshops en cursussen. Voor meer informatie kun je ook bellen naar 0499-423588.