Afbeelding

Jaarlijkse collecte St. Margaretha Gilde

NULL

Jaarlijkse collecte St. Margaretha Gilde


Aarle-Rixtel – Het Sint Margaretha Gilde oftewel de ‘Rode Schut’ houdt in de week van 30 maart tot en met 5 april een huis-aan-huis collecte in Aarle-Rixtel.


Regelmatig wordt er vanuit de gemeenschap een beroep gedaan op het gilde, zo ook op het St. Margaretha Gilde. Ze begeleiden activiteiten, luisteren activiteiten op en/of brengen een vendelhulde. Met al haar activiteiten wil het gilde niet alleen de vele oude tradities, maar ook de onderlinge broederschap in stand houden. Door haar dienstbaarheid aan de gemeenschap wil het die broederschap ook naar buiten uitdragen. Maar dat kan niet zonder de nodige financiële middelen en daarom vraagt het gilde ook dit jaar weer een kleine bijdrage vanuit de gemeenschap.

De opbrengst van deze collecte die ook wel het ophalen van ‘offergelden’ wordt genoemd, is dit jaar o.a. bestemd voor de restauratie en het onderhoud van de gildevaandels die de Rooi Schut rijk is. Het hoofd gildevaandel is een van de belangrijkste gildeattributen en de trots van elk gilde (zoals Ton Swinkels op de foto uit 2006 laat zien). Het is een gewijd symbool en wordt overal gepresenteerd als vertegenwoordiging van het gehele gilde en bevolking van Aarle-Rixtel. Het huidige hoofdvaandel is al jaren in gebruik, en het is dan ook niet vreemd dat het tekenen van slijtage vertoond. Daarnaast bezit het gilde nog drie vaandels welke uit historisch oogpunt gerestaureerd moeten worden. Dit stukje Aarlese geschiedenis is waardevol en moet dan ook bewaard blijven.

Vandaar deze oproep aan de Aarle-Rixtelse bevolking die de ‘Rode Schut’ een warm hart toedraagt, stel de gildebroeders die in week 14 bij u aan de deur komen niet teleur, en doe een duit in het ‘Rode zakje’. Het St. Margaretha gilde hoopt op een bijzondere opbrengst en wil u als inwoner van Aarle-Rixtel bij voorbaat danken voor uw gulle gave. Wilt u meer weten over het Sint Margaretha Gilde? Lees het dan op de website www.margarethagilde.nl.

?Foto: St Margarethe collecte