Afbeelding

Platina huwelijk voor Henk en Truus van Gend

NULL

Platina huwelijk voor Henk en Truus van Gend


Beek en Donk - Henk en Truus van Gend vierden op 2 mei dat ze elkaar 70 jaar geleden het ja-woord gaven. Henk en Truus kijken met de nodige humor terug op de periode dat zij lief en leed gedeeld hebben. Hoewel er in de loop van de tijd wel wat lichamelijke ongemakken zijn ontstaan, is de geest kraakhelder en het geheugen scherp. Tijdens het gesprek blijkt regelmatig dat zij na al die jaren nog steeds ‘oog hebben voor elkaar’.

Henk en Truus
Henk is geboren op 8 juni 1920 in Donk. “En dat laatste moet erbij”, zegt hij fel. Truus is geboren op 27 februari 1921 in Maashees. Later is Truus met haar ouders in Beek en Donk terechtgekomen. Ze kwam te wonen in het huis naast Henk.

Het platinapaar kreeg drie kinderen, vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Sinds een jaar of acht wonen ze in ‘De Regt’. Daar hebben ze het uitstekend naar hun zin. “De verzorging is er prima en het eten is er opperbest”, aldus het echtpaar. Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen lopen regelmatig even binnen.

Buurmeisje
Toen Henk, na een avondje stevig stappen in Eindhoven, met een natte doek om zijn hoofd uit het raam hing, hing ook zijn buurmeisje ‘toevallig’ uit het raam. “Ik heb haar toen gevraagd om de volgende dag met mij mee naar de kermis te gaan”, lacht Henk. “Daar had ik wel oren naar”, zegt Truus. “Sinds die tijd zijn we altijd bij elkaar gebleven.” Als Henk een foto laat zien hoe Truus er in die tijd uit zag, vraagt De MooiLaarbeekKrant zich hardop af waarom Henk niet eerder op het idee was gekomen om zijn knappe buurmeisje mee uit te vragen? Zelf doet Henk er het zwijgen toe, maar zijn twee schoonzoons merken schalks op dat ‘men door drank soms iets ziet wat nog niet eerder is opgevallen’.

Trouwdag

Twee jaar later, de oorlog was zo goed als voorbij, zijn ze getrouwd. Truus in een bruidsjurk, gemaakt van parachutestof. Henk met een ‘hoge zije’, die hij gehuurd had bij ‘Doves’ in Lieshout. Bij de Hema kocht Henk drie ringen voor één gulden. Met een rijtuigje reden ze naar de kerk en later naar Helmond om foto’s te maken. Onderweg zagen ze veel bruidsparen op de fiets naar Helmond rijden. ’s Avonds was het feest voor de familie. Henk en Truus hadden al wekenlang stad en land afgefietst om bij boeren pakken spijkers te ruilen tegen boter en eieren. Het werd een mooie dag.

2015
“Zeventig jaar later zijn we nog steeds ‘wit’ met mekaar”, zegt Truus en ze klopt Henk tijdens het gesprek regelmatig bemoedigend op zijn arm. Henk zegt dat hij het niet kan begrijpen dat veel echtparen tegenwoordig kort na de bruiloft alweer gaan scheiden. “Sund, ut neit is d’r dan nog maar net af”, zegt hij. “Samen hadden we ook wel eens onenigheid”, geeft hij toe. “Maar weet jij iets fijners dan het samen weer goed maken?”, zegt hij met een knipoog aan De MooiLaarbeekKrant.

Feest
Op zaterdag 2 mei is het platinapaar gehuldigd tijdens een receptie, gevolgd door een serenade door de harmonie en een etentje met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.