Een archieffoto uit de laatste derby tussen Mariahout en ELI
Een archieffoto uit de laatste derby tussen Mariahout en ELI Foto: Peter van den Broek

Mariahout ook komend seizoen niet in Helmondse competitie: ‘We zijn teleurgesteld’

Sport Sport

Mariahout - Het vaandelelftal van VV Mariahout speelt komend seizoen voor de derde keer op rij in de vierde klasse Zuid 2 en niet in regio Helmond. Ondanks verschillende pogingen vanuit de voetbalclub zelf om de Marianen over te plaatsen, deelt de KNVB de Laarbeekse club in bij ploegen uit de regio Oss.

Voorzitter Jack van Rossum probeerde daags na de bekendmaking van de nieuwe competitie-indelingen (begin juli) al te zorgen dat zijn ploeg in de Helmondse klasse zou komen. Laarbeekse collegaclubs ASV en ELI zitten immers wél in die competitie en Mariahout wilde hier graag onderdeel van zijn. Het bleek uiteindelijk niet te lukken.

Pogingen
De KNVB gaf als laatste optie aan dat Mariahout alleen nog kon ruilen met andere clubs. Van Rossum belde met de voorzitters van Lierop en Boerdonk, hopend op een ruil. Vooral op Boerdonk had hij zijn hoop gevestigd. Van Rossum: “Boerdonk zou bij een competitiewissel met vier andere clubs uit Meijerijstad spelen en dus extra veel derby’s hebben. Helaas wilde deze club, net als Lierop, niet met ons ruilen.” Zonder te ruilen kon Mariahout niet in de andere klasse terechtkomen, omdat de vierde klasse Zuid 2 dan een oneven aantal teams zou hebben. Dit plan wilde de KNVB voorkomen. Toch zijn er wel poules in Zuid 1 met oneven aantallen, tot verbazing van Mariahout. 

De afgelopen twee seizoenen was Mariahout niet blij met de indeling in regio Eindhoven (Zuid 1). Toch accepteerde de club de besluiten. Om te voorkomen dat zo’n geval weer zou plaatsvinden, had Mariahout al contact met de KNVB in de winter van 2022-2023. Van Rossum probeerde te onderhandelen over een overplaatsing naar regio Helmond en een beter speelschema voor alle teams van Mariahout. “Dat schema was vorig jaar heel slecht. De ene week hadden we geen thuiswedstrijden, maar de andere week ineens vijf. De KNVB heeft het laatstgenoemde verzoek wel doorgevoerd. De verdeling van het aantal uit- en thuiswedstrijden is veel beter dan vorig jaar. Hier zijn we wel tevreden over”, aldus Van Rossum. 

Verre reizen
Van Rossum en de Marianen vinden met name de onbekendheid van de clubs het grootste nadeel van de nieuwe indeling. “Ik hoor alleen maar negatieve reacties. We zijn teleurgesteld. Het is niet fijn voor onze trouwe supporters om mee te reizen naar uitwedstrijden in de buurt van Oss. Juist voor hen willen we graag tegen clubs uit de buurt spelen.” 

Toch is de voorzitter hoopvol. “Mariahout heeft trouwe supporters, gebleken uit voorgaande jaren. Hopelijk zijn zij er dit seizoen ook weer bij.”