Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Korfbalclub Flamingo’s bestaat 60 jaar

Sport Sport Sport

Mariahout – Korfbalclub Flamingo’s werd 24 maart 1964 opgericht. 60 jaar later wordt dit gevierd met een heus feestweekend. Er is een pubquiz, heel Flamingo’s bakt met een koffiemomentje en als afsluiter een kleedkamerfestival voor alle speelsters.

De club heeft vele leden zien komen en gaan. Voor het 60-jarig bestaan hebben ze zes mensen geïnterviewd die wat hebben verteld over hun ervaringen. Deze leden zijn: Nel van Veggel (lid sinds 1964), Marja van de Burgt (lid sinds 1972), Harriëtte Rovers (lid sinds 1977), Emmeliek Bouwmans (lid sinds 1995), Eva Leenders (lid sinds 2007) en Fien Verbakel (lid sinds 2020).

Tenue
De afgelopen 60 jaar is er veel veranderd in de tenues voor wedstrijden. Nel vertelde dat zij een dikke witte plooirok droegen, met een rood shirt van badstof en daaronder een witte blouse. Marja herinnert zich deze shirts ook nog, maar bij haar werden daar overslagrokjes onder gedragen die gemaakt werden door Gon Bijnen. Harriëtte heeft dezelfde herinneringen, zij vertelt dat er onder deze rokjes ook rode broekjes werden gedragen en daarboven rode katoenen shirts. Vanaf Emmeliek werden het rokjes met een vast wit broekje, dat soort rokjes worden door Eva en Fien nu ook gedragen. Alle tenues werden en worden gesponsord door vele verschillende bedrijven en ondernemers in en rondom Laarbeek.

Locatie
Als club begonnen ze met trainen en wedstrijden spelen op verschillende locaties in Mariahout, daarna op de Paalberg en nu al jaren op sportpark de Heibunders. Emmeliek, Eva en Fien hebben alleen op de Heibunders gespeeld, de andere dames ook op de andere locaties. Wedstrijden en trainingen in de sporthal begonnen pas later, toen korfbal twee vakken werd. Marja herinnert zich nog het trainen in het oude Buurthuis en Harriëtte de binnenwedstrijden in de Streepen in Sint-Oedenrode. “Je speelde daar twee of drie wedstrijden op een zaterdag. Mooie tijden waren dat, het leek wel op een klein toernooitje”, vertelt Harriëtte. Emmeliek, Eva en Fien hebben getraind in het Buurthuis en speelden hun wedstrijden in sporthal de Klumper in Lieshout.

Kampioenschappen en nevenactiviteiten
Alle geïnterviewde dames hebben kampioenschappen meegemaakt. Fien helaas nog niet, maar dat gaat zeker nog komen. Vele kampioensfeestjes starten met (kinder)champagne op het veld, met tenue aan de douche in en daarna met het hele team een feestje vieren.

60 jaar geleden, maar ook tot op heden worden er verschillende nevenactiviteiten georganiseerd. De oudste leden hebben goede herinneringen aan het bondstoernooi, oftewel het Pinkstertoernooi in Veghel. Ook het toernooi op het eigen sportpark was een van de hoogtepunten, maar door allen werd het korfbalkamp ook benoemd als hoogtepunt. Bonte avonden, nachtwandelingen met gillende meiden, vossenjachten, weinig slapen en veel plezier zorgde vele jaren voor ontzettend leuke kampen. Fien kijkt enorm uit naar het korfbalkamp van dit jaar waarbij ze weer naar een kampeerboerderij gaan.

Tegenstanders
Als ze de dames vragen naar een club die ze zich herinneren wordt de Korfrakkers door allen genoemd. Marja en Harriëtte herinneren zich ook de steekderby tegen Spirit uit Lieshout goed.

Al met al is Flamingo’s een club met veel herinneringen en leuke anekdotes. Een club met meiden die sportief op het hoogste niveau speelden. Een club die voor velen een gezellig samenzijn betekent. Een club die voor iedereen in Laarbeek en omgeving korfbal aanbiedt. Een club die kleiner wordt, maar nog steeds fantastische meiden heeft die sport en plezier bovenaan hebben staan. Op naar nog vele jaren vol korfbal!