Burgemeester Frank van der Meijden
Burgemeester Frank van der Meijden Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

‘Laarbeek is mij eigen geworden’

Gemeente

Laarbeek - Laarbeek moet op zoek naar een nieuwe burgemeester. Frank van der Meijden is vanaf 15 februari de nieuwe burgemeester van de gemeente Tiel. “Laarbeek is mij heel eigen geworden.”

Het is donderdagavond 16 november. De commissievergadering algemene zaken staat op het punt van beginnen als wethouder Joan Briels een telefoontje krijgt van burgemeester Frank van der Meijden. “Kun je even alle fractievoorzitters, de collegeleden en de griffier bijeenroepen in de collegekamer”, krijgt Briels te horen. Enkele minuten later belt Van der Meijden opnieuw. De telefoon staat op luidspreker. “Kan iedereen me horen? De gemeenteraad van Tiel heeft me zojuist voorgedragen als nieuwe burgemeester...” Even valt er een stilte.

Doorontwikkelen
Het nieuws dat Van der Meijden (59) vanaf februari 2024 na ruim zeven jaar Laarbeek gaat verlaten, kwam als een grote verrassing. Vorig jaar werd hij nog voorgedragen voor een tweede ambtstermijn en werd hij tevens de langstzittende burgemeester van de gemeente Laarbeek. “Ook ik moet me doorontwikkelen. Je moet je happy voelen in het ambt en dat doe ik hier echt. Hier heb ik het ambt van burgemeester mogen leren. Maar de profielschets van Tiel sprak me aan”, vertelt Van der Meijden in zijn werkkamer als hij terugblikt op de afgelopen, hectische dagen.

Na een roerige politieke periode in Laarbeek werd Van der Meijden in juni 2016 aangesteld als burgemeester, als opvolger van Frans Ronnes. Daarvoor was Van der Meijden wethouder in Bergeijk. Veel dossiers moesten aangepakt worden en zijn voortvarende aanpak viel niet altijd bij iedereen in goede aarde. Menigeen werd op het gemeentehuis uitgenodigd voor een kop koffie. Van der Meijden maakte er ook een speerpunt van om midden in de samenleving te staan en was zeker in de weekenden bij veel activiteiten te vinden en schroomde niet om bij die gelegenheden zijn telefoonnummer uit te delen. Hij wilde voor iedereen bereikbaar zijn.

Wandelen in Tiel
In Tiel treft hij nu een gemeente die twee keer zo groot is als Laarbeek. “In de profielschets voor Tiel stonden drie belangrijke punten. Het samenspel stimuleren tussen raad, college, ambtenaren en inwoners. Regionale samenwerking stimuleren en aandacht voor veiligheid en ondermijning. Daar heb ik hier veel ervaring in opgedaan.” Het sollicitatieproces verliep in het diepste geheim. “Met mijn vrouw Lisette ben ik een paar keer in de omgeving van Tiel wezen wandelen en dat sprak ons wel aan. Als je dan uiteindelijk hoort dat jij de uitverkorene bent om daar burgemeester te worden, maakt dat je wel trots.”

Nog een aantal maanden resteren er in Laarbeek voor Van der Meijden, voordat hij op 15 februari aan zijn nieuwe klus begint. “Ik heb hier heel veel mooie dingen mogen doen. Mooie relaties opgebouwd. Laarbeek is mij heel eigen geworden.”

Opvolging Van der Meijden
Hoe de opvolging van Van der Meijden uit gaat zien is nog niet bekend. Er zal sowieso een waarnemend burgemeester komen omdat de tijd voordat er een nieuwe burgemeester wordt geïnstalleerd zeker tien maanden zal duren. “Die procedure wordt nu opgestart. Er komt een vertrouwenscommissie (onder meer bestaand uit de fractievoorzitters, red.) en die gaat een profielschets opstellen. Die wordt aangeboden aan de commissaris van de Koning en dan wordt de vacature opengesteld.”