Helmie Segboer (kunst)
Helmie Segboer (kunst) Foto: Marie-Christine van Lieshout

Krachten gebundeld in gecombineerde tuinen- en kunstroute

Activiteiten & Evenementen Foto/Video Video's

Laarbeek – Afgelopen zondag was onze gemeente in volle glorie te bewonderen. Na een winterslaap van twee jaar leek iedereen wakker geschud en was er in Laarbeek overal wat te beleven. Naast diverse activiteiten op lokaal niveau waren in heel Laarbeek prachtige kunstwerken en tuinen te bezoeken. Op 19 juni is er nog een kans om een kijkje te nemen.

Dirk-Jan en Emmie Spierings (tuin)
Op de Herendijk in Beek en Donk stap je binnen in een klein paradijsje. In de cottagetuin hebben Dirk-Jan en Emmie materialen hergebruikt om bijvoorbeeld een kippenhok te bouwen. Bij het prieeltje zit Emmie onder de krentenboom. De tuin heeft veel bijzondere planten en bomen. De Heptacodium miconioides (Zevenzonenboom) valt extra op omdat hij nog maar net in blad zit. De bijzondere boom, waarvan zowel bast als wortels afbladderen, heeft een prominente plek in de sfeervolle tuin.

Diana Swinkels (kunst)
Op de Zaagmolenweg in Beek en Donk voelt Diana zich thuis, nadat ze jarenlang aan het Berkendijkje gevestigd was. Diana beoefent de techniek van glasfusing, glasplaten met elkaar laten versmelten. Het resultaat? Kleurrijke kunstwerken die spelen met licht. Diana maakt op verzoek ook nog glazen sieraden en kan het glas ook zo bewerken dat er gebogen kunstwerken ontstaan. Vlinders, bloemen of prachtige glazen schalen, Diana creëert met plezier de meest vrolijke objecten.

Léon van der Zanden (kunst)
Multitasker Léon is van vele markten thuis. Naast sculpturen in brons, hout, aluminium en keramiek werkt hij ook in het platte vlak. Landschappen, stillevens, tekeningen, portretten en naakten in aquarel of houtskool sieren zijn atelier en tuin aan de Molenweg in Aarle-Rixtel. Diversiteit genoeg en ook nog aangevuld met kunstzinnige foto’s. Léon legt met liefde uit hoe zijn werk ontstaat. Met evenveel liefde praat hij over zijn vroegere werkzaamheden op het ROC, waar hij leerlingen de schoonheid van kunst liet ervaren.

Dorien en Tom van Dinter-Pulles (tuin)
Voor Dorien kwam bijna dertig jaar geleden een droom uit. Het kavel op Hoog Strijp in Aarle-Rixtel nodigde uit tot het verwezenlijken van de droom van haar en haar man Tom. De tekening van de tuin was al eerder klaar dan die van het huis. Een sfeervol tuinhuis en een plantenkas springen in het oog, maar ook het prachtige uitzicht over de groene wijk met waterpartijen en groene oevers. In de tuin, met een vijver als centraal punt, bloeien de waterlelies. Een lust voor het oog, net als de diverse vaste planten en prachtige rozen.

Anne Minten (tuin)
Een verrassing middenin de kern van Lieshout is de tuin èn moestuin van Anne. Als 22-jarige kocht ze met haar man het huis aan de Kuiperstraat met daarachter een weiland dat tot Slagerij Hurks in de Dorpsstraat uitstrekte. Op die grond liet Hurks dieren lopen tot ze geslacht werden. Vroeger kampeerden haar kinderen en die van Hurks samen in de tuin. Tegenwoordig is er een grote moestuin en lopen kippen en ezels er zorgeloos rond.

Kees en Riky Gijsberts (tuin)
Grote beukenhagen markeren het paradijs van Kees en Riky aan de Schutstraat in Lieshout, ontstaan uit beukennootjes die lang geleden zijn geplant door dochter Hanneke. Kleinzoon Mika turft de bezoekers; het is vandaag gezellig druk. De tuin, die oorspronkelijk bedoeld was voor het kweken van groente, is steeds meer in een siertuin veranderd. Een tuin waar je echt kunt dwalen over de ruime grasvelden en kunt wegdromen bij een prachtige vijver.

Ger Aarts en Maria Verschuren (tuin en kunst)
Maria’s kleurrijke werken in gemengde technieken hangen dit jaar op twee locaties: bij Henk Heesakkers en bij Ger Aarts. Op 19 juni is Maria bij Ger aanwezig om haar schilderijen met daarop abstract werk maar ook prachtige bloemen te tonen. De tuin van Ger leent zich uitstekend voor de combinatie met kunst. Deze mooie, onderhoudsvriendelijke tuin met uitzicht op de Mariahoutse bossen fleurt er nog meer van op.

Helmie Segboer (kunst)
Vijftien jaar lang ging Helmie naar de Ardennen om het schildersvak nog beter onder de knie te krijgen. Haar ervaringen en leerproces legde ze vast in een boek. Op een ‘altaar’ stelt ze het boek tentoon, alsook de studies uit die periode die volgens haar de grondslag vormden voor haar werk. Werk dat op landschap is gebaseerd, zowel de natuur als zaken die daaraan verwant zijn. In haar atelier aan de Pastoor van Eijndhovenstraat in Mariahout is haar zoektocht, en wat het opleverde, te zien.

Martien van de Vossenberg bezocht de tuinen- en kunstroute en maakte onderstaand filmpje.


Diana Swinkels (kunst)
Dorien en Tom van Dinter-Pulles (tuin)
Léon van der Zanden (kunst)
Dirk-Jan en Emmie Spierings (tuin)
Anne Minten (tuin)
Kees en Riky Gijsberts (tuin)
Ger Aarts en Maria Verschuren (tuin en kunst)