Kookduo Antje van den Berg en Rob Sneijers ontvangen tips van lokale Kookheld Jorrit Donkers.
Kookduo Antje van den Berg en Rob Sneijers ontvangen tips van lokale Kookheld Jorrit Donkers.

Tips van kookheld Jorrit Donkers voor de Kookduo’s van Het DorpsDiner

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - Al bijna 40 kookduo’s hebben zich aangemeld voor Het DorpsDiner. Zij gaan op 2 september een driegangendiner bereiden voor dorpsgenoten. Wie er bij hen aanschuift aan tafel blijft tot het laatst een verrassing. 

De koks hoeven geen culinaire hoogstandjes te serveren, want het gaat in de eerste plaats om de gezelligheid. Het mag dus ook gewoon ‘met de pan op tafel’. Wil je ook aanschuiven op deze gezellige bourgondische avond? Scoor snel de laatste tickets via www.hetdorpsdiner.nl. Om de kookduo’s bij te staan in de voorbereiding voor deze avond delen lokale ‘Kookhelden’ nuttige Tips en Tricks. In deze bijdrage leest u tactische aanwijzingen van Jorrit Donkers (die met YourEat smakelijke diners aan huis verzorgt in Laarbeek en ver daarbuiten). Het geheim van Jorrit: “Geef er een eigen twist aan. En dan: vooral voorproeven.” Hier zijn tips:

Plannen = genieten
Wie een diner gaat voorbereiden, moet van tevoren een duidelijk plan van aanpak maken. Dat wat het meeste tijd kost of het langste moet rusten of opstijven in de koelkast (een bavarois bijvoorbeeld) daar begin je mee. En het hakken van peterselie kan bijvoorbeeld nog twee minuten voordat de gasten binnen komen. Zo voorkom je onnodige stress in de keuken en kun je zelf ook veel meer van een diner genieten!

Receptuur als handleiding
Heb je een recept gevonden waar jij superenthousiast over bent? Leuk! Gebruik dit recept als handleiding, maar geef er gerust een eigen draai aan. Klamp jezelf dus niet vast maar ga voor jouw eigen twist. Dit ga je terug proeven op het bord!

Meten is weten
Dit bekende spreekwoord geldt ook bij koken. Vergelijk het maar met Formule 1: als je een goede race moet rijden heb je een goede auto nodig. Nou, wanneer je een mooi stuk vlees wilt bereiden, heb je ook goed gereedschap nodig. Gebruik dus een kerntemperatuurmeter. Je wilt immers het pronkstuk goed serveren!

Proeven
Proeven, proeven, proeven….. niet blindelings het receptuur volgen maar regelmatig proeven wat je maakt. Alleen zo kun je op tijd bijsturen en voorkom je dat jouw gerecht smakeloos of juist veel te sterk van smaak is.

Kortom: gebruik als kok vooral je fantasie! En bedenk dat de gesprekken aan tafel meestal nog mooier zijn dan wat er op het bord komt. Want samen eten is altijd bijzonder. Hebt u een idee wat u wilt koken maar komt u er niet helemaal uit, neem dan contact op zodat je samen dit ‘probleem’ op kunt losse: jorrit.youreat@outlook.com.