Afbeelding

Luukse Tent bruisend hart van carnaval Ganzendonck

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - Het leek vorig jaar een droom, maar deze carnaval is het werkelijkheid geworden: een Luukse Tent als episch centrum van carnaval in Ganzendonck. Op een bruisend Heuvelplein verenigde deze feesttent carnavalvierend Beek en Donk. Een uitgebreid programma voor alle leeftijden, heeft het alle verwachtingen overtroffen en bracht meer jeugd op de been dan ooit tevoren.

Het begon een week voor carnaval, met een seniorenmiddag en een uitverkochte Sauwelavond, waar de ‘Luukse’ sfeer overal voelbaar was. Oud-prinsen sierden de ‘Luukse Galerij’, terwijl het ‘Luuks Personeel’ de bar bemande in bijpassende T-shirts. Carnaval Familial beleefde een succesvolle première op zondag, met 15 lokale acts die het podium betraden, met veel moedige kinderen die hun talenten toonden. Het was zoals de organisatie, Stichting Op d’n Tocht, het had bedacht: een ludiek pre-carnavalsfeest voor alle generaties.

Het carnavalsweekend begon al op donderdag met een Biercantus, gevolgd door het scholenbal op vrijdagmiddag, waar 300 jonge feestvierders hun eerste carnaval vierden. Het jeugdcarnaval in het Mooi Luukse Tentje bood dagelijks vermaak met verschillende thema’s. Vrijdagavond barstte de tent uit zijn voegen met het uitverkochte House of Carnaval, met top DJ’s als Mental Theo en DJ Zany dansten 800 jongeren de nacht door. Gewoon in Beek en Donk en dus niet in de stad, zoals andere jaren. Royal De Luuks trok eveneens een volle tent, met als hoogtepunt Imca Marina die Prins Luuk uitnodigde om samen ‘Viva Espana’ te zingen.

Ook na de optocht op zondag stroomde de tent vol. De honger werd gestild bij de foodtrucks, gevolgd door de prijsuitreikingen voor de jeugd- en grote optocht. Met een record aantal deelnemers op het podium werd het een prijzenregen als nooit tevoren. Of je nou gewonnen had of niet, iedereen sprong, zong en danste dat het een lieve lust was. Maandagmiddag was het terrein het domein van de jeugd, met een popconcert van Hippe Gasten, waar veel kinderen voor het eerst een liveband zagen. ‘s Avonds toonden ouders hun dansmoves op de verlichte discovloer tijdens het Døldwaasdiscofeest.

Het Piep Boem Knor Kapellenfestival sloot het programma dinsdag spectaculair af, met acht kapellen die de decibelmeter tot ongekende hoogten brachten, eindigend in een ontroerende finale. Het einde van carnaval was met weemoed, terwijl Prins Luuk de vijftigste zijn rode schoentjes achterliet en de poort van De Luukse Tent als laatste sloot. Een geslaagd ‘experiment’, dat bewees dat carnaval in Beek en Donk springlevend is. Speciale dank aan alle sponsoren, want zonder hen was dit nooit gelukt.