Afbeelding

Geweldige middag voor mensen met een beperking bij Sparta'25

NULL

Geweldige middag voor mensen met een beperking bij Sparta'25


Beek en Donk – Geen voetbal zondagmiddag op het hoofdveld van Sparta’25, maar een grasveld vol spelletjes, 45 mensen met een verstandelijke beperking en een heleboel vrijwilligers. Het G-voetbal bestaat dit jaar 10 jaar. In het kader daarvan werd deze bijzondere zeskamp georganiseerd.

Iedereen kan meedoen
“Maar het was eigenlijk zo leuk dat we misschien gaan kijken om het volgend jaar weer te doen”, vertelt één van de organisatoren Jan Leenders. De 12 spellen waren heel uitlopend van geiten melken tot stropdasschieten, en dat allemaal per persoon aangepast aan de beperking. Jan: “Iedereen kon meedoen. Elke deelnemer had een scorekaart waarop het punt kwam te staan, maar nog veel belangrijker was de reactie daarachter, zoals ‘super!’, ‘kei goed gedaan!’, of ‘top!’. Een grijns van oor tot oor was het gevolg daarvan.”

Gezelligheid
Na een dikke anderhalf uur spelletjes spelen, zat het actieve gedeelte erop. Misschien moest het gezelligste gedeelte nog wel komen. De deelnemers vertrokken allemaal richting kantine, waar het, door hen komst samen met de bezoekers die er al waren, gezellig druk werd. Een bandje stelde zich op en een zangeres begon te zingen. Het duurde geen vijf minuten voordat één van de deelnemers de microfoon overnam en de gezelligheid nog meer de kantine inzong.

Acceptatie
Een bijzonder fenomeen bij Sparta’25 is dat het G-voetbal daar zo geaccepteerd is. Niemand kijkt raar op. Iedereen doet gezellig mee. Na een lekkere hap en een drankje was het na een flink uur gezelligheid in de kantine weer tijd om huiswaarts te keren. Moe, maar meer dan voldaan zullen de deelnemers thuisgekomen zijn, terugkijkend op een fantastische middag.

Deelnemers
De spelletjesmiddag was bedoeld voor alle mensen in Laarbeek met een verstandelijke beperking. “Het was moeilijk in te schatten hoeveel er mee zouden doen. Er hebben ook nog een aantal personen uit Gemert meegedaan”, vertelt Jan, die zelf een zoon heeft met een beperking. “Ons doel was om deze mensen een leuke middag te bezorgen. De deelnemers vonden het fantastisch. Iedereen heeft genoten op zijn of haar eigen manier. Wij zijn heel tevreden.”

MooiLaarbeek maakte foto's tijdens de spellendag. Klik hier.