Afbeelding

"Hier bouwen leerlingen voor leerlingen een nieuwe school"

NULL

"Hier bouwen leerlingen voor leerlingen een nieuwe school"


Aarle-Rixtel – Er wordt volop gewerkt aan de nieuwe brede school van De Heindert, op de hoek van de Heindertweg en de Schoolstraat. Het nieuwe kindcentrum ontstaat mede door leerlingen, die via de aannemer te werk worden gesteld in een leerwerktraject.

Praktijkervaring opdoen
De gemeente Laarbeek heeft er bij de aanbesteding van het werk aan dit nieuwe gebouw naar gestreefd om leerlingen te laten bouwen voor leerlingen. De kinderen van de brede school zullen worden gehuisvest in een gebouw dat onder andere is gebouwd door Rick de Kleijne uit De Mortel, die nu zelf nog op school zit. Deze metselaar/timmerman in wording is blij met de mogelijkheid, die hem via school wordt geboden om praktijkervaring op te doen. De overkoepelende organisatie is het SBRH (Stichting Bouw- en Infraopleiding Regio Helmond) in samenwerking met Stifo (Stimuleringsfonds leren/werken), die het plaatsen van leerlingen in de bouw- en infrastructuur stimuleert door het creëren van werk- en stageplekken. De heer Richard Neijenhuis, bouwplaatsmanager van Kuijpers Bouw Heteren is prima te spreken over de samenwerking: “Er zijn zelfs al onderdelen van de opleiding geweest, die leerlingen hier op de bouwplaats afsloten.”

Basis voor de toekomst
Wethouder Greet Buter heeft accommodatiebeleid in haar portefeuille, maar tevens werk en inkomen: “Op deze plaats komen deze twee beleidsterreinen samen, want deze leerlingen die straks in de bouw hun inkomen willen verwerven, werken aan een accommodatie voor leerlingen. Hier bouwen dus leerlingen voor leerlingen.” De wethouder benadrukt, dat er in de toekomst meer mooie en bijzondere gebouwen zullen verrijzen. Deze zullen door kundige mensen moeten worden neergezet en daar hebben we enthousiaste en vaardige mensen voor nodig. “Bij deze vakmensen hoort een maatschappelijke waardering”, vertelt Buter. Bouwplaatsmanager Nijenhuis vult aan, dat het van de kant van het bouwbedrijf erg belangrijk wordt gevonden, dat deze leerlingen een stageplek krijgen binnen een bestaand bedrijf. “Nog te vaak komt in het nieuws, dat er te weinig steun is vanuit de bouwbedrijven, maar dat geldt niet voor ons. Ik ken veel collega’s, die heel goed weten, dat we leerlingen de kans moeten geven in de praktijk ervaring op te doen. Dat is namelijk onze basis voor de toekomst.”

Eis bij de aanbesteding
Wethouder Buter benadrukt dat bij de aanbesteding het bij het werk betrekken van leerlingen op de bouwplaats één van de eisen was, die de gemeente stelde. “Er zijn natuurlijk nog veel andere technische zaken, waar we als gemeente rekening mee houden, maar dit was een belangrijke eis." Bouwplaatsmanager Neijenhuis vult aan, dat het bij Kuijpers Bouw Heteren onderdeel is van de bedrijfscultuur om hieraan veel aandacht te besteden. "We begeleiden de leerlingen zo goed als het gaat en zien erg snel waar nog verbeterpunten zijn aan te geven. Wij zijn naar Rick en de andere leerlingen heel erg open en we zien eenzelfde houding van hen naar ons toe.”