Afbeelding

Huiszwaluwtelling in Laarbeek

NULL

Huiszwaluwtelling in Laarbeek


Laarbeek - Het is een traditie: de huiszwaluwtelling van IVN Vogelwerkgroep De Ortolaan. De gegevens worden verstrekt aan Sovon Vogelonderzoek Nederland. Deze organisatie houdt de tellingen in heel Nederland bij. Na een enorme terugval van de soort in het laatste kwart van de twintigste eeuw is er nu gelukkig weer een lichte stijging waar te nemen.


Begin augustus fietsen de tellers door Laarbeek, op zoek naar bewoonde huiszwaluwnestjes. Omdat huiszwaluwen kolonievogels zijn, die als het even kan naar hun oude nestjes terugkeren, weten ze natuurlijk waar ze moeten zijn. Toch komen er jaarlijks wel enkele nieuwe nestplaatsjes bij en vallen er oude af. In augustus zijn de vogels soms aan het derde broedsel bezig en zitten de nestjes nog vol jonge vogeltjes. Die moeten flink gevoerd worden! De ouders vliegen dan ook af en aan. Insecten vangen ze in de lucht. Een huiszwaluwpaartje brengt in de 30 dagen waarop het voor zijn jongen zorgt, meer dan een miljoen insecten naar het nestje. Die verzamelt hij in kleine samengeperste balletjes van soms meer dan driehonderd kleine insecten. De balletjes braakt hij op in de bek van het jong.

Vooral in het buitengebied van Lieshout zijn enkele grote kolonies. Bij een boerderij treffen ze dit jaar maar liefst 68 nesten aan. De huiszwaluwen produceren een massa afval. Maar hun gastgezin ziet ze ieder jaar weer met plezier komen. Eind augustus tot eind september verzamelen groot en klein zich voor de lange tocht naar Centraal Afrika. Een tocht vol gevaren. Mensen, dieren en honger bedreigen de vogeltjes. Deskundigen hebben berekend dat van de vier huiszwaluwen die uit Nederland vertrekken, er maar ééntje terugkeert. Laat men ze daarom hier een handje helpen. Dat kan door nestgelegenheid aan huis te maken of nestmateriaal te verschaffen zoals een modderbadje. De huiszwaluw nestelt het liefst tegen een lichte overstek.

Cijfers:
In Laarbeek telden ze dit jaar 132 bewoonde zwaluwnesten. Daarvan zijn er 119 in het buitengebied van Lieshout en Mariahout en 13 in de kom van Lieshout. Misschien weet u nog nesten te zitten die zij niet kennen? Laat het hen dan alstublieft weten. Dit kan bij Anneke op den Buijs, vogelwerkgroep de Ortolaan, tel. 0499-421830 of mail: a.opdenbuijs@live.nl.

Foto: Een huiszwaluw voert zijn jong. Hier nestelt hij in een kunstnestje
Fotograaf: Ton op den Buijs