Slipjacht Croy viert vijftigste editie

Algemeen

Aarle-Rixtel - In het weekend van 5 en 6 maart vindt rondom Kasteel Croy voor de vijftigste keer de jaarlijkse slipjacht plaats. De slipjacht, georganiseerd door Slipjachtvereniging Midland Hunt, levert ieder jaar weer een prachtig schouwspel op rondom het kasteel. Vanwege het jubileum vindt de slipjacht deze editie op twee achtereenvolgende dagen plaats. Organisator Johan van der Vorst vertelt honderduit over de rijke tradities van ‘zijn’ sport.

‘Genieten van de natuur’
“De slipjacht zit bol vol tradities”, vertelt Johan. “Bij de slipjacht wordt er niet gejaagd op levend wild, maar volgen de honden een geurspoor. De ruiters volgen de honden. De middag staat helemaal in het teken van het genieten van de natuur, de paarden, de honden en het overwinnen van hindernissen zoals het springen over sloten. Dat de slipjacht vanaf Kasteel Croy vertrekt, maakt hem extra bijzonder. Het is nog één van de enige slipjachten in Nederland, die start vanaf een kasteel. Met de boeren maken we van tevoren goede afspraken over het passeren van hun grond. Ze verlenen hier in de omgeving altijd graag toestemming.”

"Bij de slipjacht wordt er niet gejaagd op levend wild, maar volgen de honden een geurspoor. De ruiters volgen de honden"

Strikte rolverdeling
De slipjacht is van oorsprong een militaire sport. Er is dan ook nog steeds een strikte rolverdeling. Johan was zelf jarenlang Huntsman: “Dat is de verzorger en trainer van de honden. Tijdens de slipjacht heeft de Huntsman het commando over de honden en rijdt voor de andere ruiters uit. Hij geeft aan de honden het sein tot vertrek door het afzetten van zijn cap. Daarnaast is er de Fieldmaster. Dit is degene die de leiding over het hele veld heeft. De Sliptrekker vertrekt een half uur voor de groep en zet het geurspoor uit. Bij terugkomst worden de honden beloond voor hun werk. Dit wordt de ‘Kill’ genoemd. Voor het publiek is het een spectaculair gezicht om te zien hoe de honden en ruiters gezamenlijk in een kring staan en de honden op het teken van de Huntsman aan mogen vallen op de koeienpens.”

Voor het publiek
“Vanwege het jubileum besteden we extra aandacht aan het publiek”, vertelt Johan. “De start van de slipjacht wordt beide dagen om 13.00 uur traditioneel aangeblazen door de sonneurs op hun jachthoorns. Vervolgens worden de honden gepresenteerd. Zaterdag is er een Belgische meute met Foxhounds. Zondags komen onze eigen Bloedhonden in actie. Geïnteresseerden kunnen achter de volgauto aanrijden. Deze stopt langs de route op leuke punten, bijvoorbeeld bij een mooie sloot waar we met honden en ruiters overheen springen. Bij terugkomst, rond half vijf, blazen de sonneurs de ‘ere aan de vos’, waarna de Kill plaatsvindt.”