Jaarvergadering bij Gilde St. Leonardus

Algemeen

Beek en Donk - Het gilde St. Leonardus heeft zaterdagmiddag 13 februari haar jaarvergadering gehouden. Het was een vergadering van maar liefst 19 agendapunten. Maar er waren veel hamerstukken bij, zodat deze vergadering toch een goed verloop had. Op enkele agendapunten willen ze toch wat dieper ingaan.

Om 13.15 uur marcheerde het gilde naar de Leonarduskapel voor een gebedsdienst. Deze werd voorgegaan door Gildeheer Franklin De Coninck. Het thema van deze viering was barmhartigheid en het verhaal van de Barmhartige Samaritaan gaf voldoende inhoud om de aanwezigen bewust te maken van wie hun naaste is. Voor onze samenleving is barmhartigheid belangrijk, ja zelfs meer dan noodzakelijk, zo belangrijk dat Paus Franciscus een heilig jaar van barmhartigheid heeft afgekondigd. Barmhartigheid breekt muren open, brengt verzoening, maakt vrede, brengt voedsel voor iedereen.

Om 14.30 uur waren ze weer terug in ’t Huukske en kon de vergadering beginnen. De deken/secretaris Jan Rovers had vooraf al een zeer uitgebreid jaarverslag via e-mail aan de leden toegestuurd en aan de penningmeester André van Nunen werd decharge verleend voor het keurige financiële verslag. De hoofdman/voorzitter Geert Jan van Rixtel en de commandant Mario van de Elsen waren aftredend, maar zij stelden zich weer herkiesbaar, waarmee de hele vergadering unaniem akkoord ging.

Het belangrijkste agendapunt was wel de verkiezing van een niet-geüniformeerde gildebroeder. Hans Claes had zich hiervoor aangemeld. Als uitbater van Café-Restaurant De Zwaan, voorheen het gildehuis, was hij al veel jaren betrokken bij het gilde. Hij gaf er de voorkeur aan om lid te worden van het gilde, zonder de verplichting een uniform te dragen. Voor het gilde betekende dit toch een belangrijke wijziging in het huishoudelijk reglement. Zoals gebruikelijk werd met witte en zwarte bonen gestemd en ook hier, op één stem na, werd hij gekozen tot lid van het gilde. Tijdens de teerdag in november zal hij als zodanig worden geïnstalleerd.

Het gilde maakt in een later artikel bekend wat precies de rechten en de plichten zijn van een niet-geüniformeerde gildebroeder. Maar mocht hiervoor meer belangstelling bestaan, dan kan men zich nu al melden bij de secretaris Jan Rovers, Margrietstaat 5 te Beek en Donk, tel. 0492-463005.

Om 18.00 uur kon de voorzitter deze vlotte vergadering afsluiten en gingen ze om 19.00 uur, samen met alle gildezusters, naar de grote zaal voor een zeer goed verzorgde Brabantse koffietafel, gevolgd door een loterij onder de leden om de kosten een beetje te dekken. Kijk voor meer informatie op www.gildesintleonardus.nl.