Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Gek van… royalty’s

Algemeen

Annegeert Steenbakkers uit Lieshout correspondeert met koninklijke personen. Ze stuurt ze een kaartje, feliciteert ze met hun verjaardag, condoleert ze bij een sterfgeval, wenst ze een Gelukkig Nieuwjaar, een Zalig Kerstfeest… Dat leidde tot zo’n 1700 reacties uit zowat alle Europese vorstenhuizen. Alle reacties keurig gearchiveerd in trommels en blikken.

Annegeert is 65. Ze ontvangt redacteur en fotograaf in haar huiskamer. Die straalt ook verschillende andere passies uit: een verzameling blikken, oude radio’s, boeken, emaille… “Ik gooi niet gauw iets weg”, glimlacht ze.

Het begin
“Jaren geleden stuurde ik, een kaartje naar Pieter en Margriet”, lacht Annegeert. “Tot mijn grote verbazing kreeg ik post terug. Dat vond ik zó leuk, dat ik ook naar andere personen van ons Koninklijk Huis ging schrijven. Adressen zijn gemakkelijk te vinden. Spannend was het steeds of er antwoord kwam. En dat kwam er meestal. Soms een standaard bedankje, vaak een persoonlijk antwoord, dat begon met ‘Beste Annegeert’. Reacties werden soms vergezeld van een foto, een handtekening, een rouwkaart, een kindertekening, een geboortekaartje. Ik bewaarde alles.”

Internationaal
“Ik wilde alles weten van ons koningshuis, maar ook van andere koningshuizen. Zo ontstond mijn uitgebreide bibliotheek, met boeken over zowat alle Europese Koningshuizen. Ook de voormalige. Kijk hier, allemaal ‘vakliteratuur’”, lacht ze. ”Ik heb een speciale verjaardagskalender met verjaardagen. Kijk hier heb ik de brieven die deze maand weg moeten. Van Philip en Mathilde van België, krijg ik altijd antwoord. En steeds met een mooie foto. Van Camilla, lid van het Engelse koningshuis, kreeg ik een persoonlijke en lieve reactie. Ik schreef haar toen dat ons eerste kleinkind was geboren.”

Passie
‘Wat beweegt jou om al die koningshuizen aan te schrijven?’, wil DeMooiLaarbeekKrant weten. “Het gaat mij puur om hun reactie. Het is toch hartstikke leuk dat zo’n beroemdheid de tijd wil nemen om mij, Annegeert Steenbakkers uit Lieshout, te antwoorden.”

Liebe Frau Steenbakkers schrijft Traute, Prinzessin zur Lippe en familielid van Prins Bernhard… “Zoiets schept een band. Ik krijg van sommige royalty’s al een nieuwjaarskaartje in de bus, terwijl ik het mijne nog moet opsturen!”

Aandacht van vrienden en bekenden voor haar passie is er nauwelijks. “Mijn passie is over het algemeen ook wel een ‘vrouwendingetje’”, geeft ze grif toe. “En ook niet iedereen staat positief tegenover het koningshuis. Ik ben trouwens ook niet altijd blij met wat ze uitspoken. Toch moet ik er niet aan denken dat we in Nederland een gekozen president zouden hebben in plaats van een koning. Willem-Alexander en vooral Maxima vormen toch samen een prima uithangbord voor ons land. In Duitsland en Amerika zijn ze er jaloers op!”

Het archief
Haar uitgebreide archief heeft verder weinig nut, vindt ze. “Het is puur voor mijn eigen plezier. Ik ben er trots op. Jaren geleden deed ik er mijn voordeel mee bij de quiz Lucky Letters op TV. Ik kon zo, uit het blote hoofd, het adres van Willem -Alexander oplepelen. Mijn archief heeft wel enige economische waarde. Sommige koninklijke reacties zijn regelrechte ‘collectors items’. De reacties van onze kinderen zijn verschillend”, glimlacht Annegeert. “Het varieert van ‘Wat is-da waard? ’, tot ‘Dan hebben we wat te stoken!’ Ze moeten maar zien.”

Diagnose
“Ik blijf ze zo lang schrijven als ik kan”, zegt Annegeert beslist. “Ik stuur ze ook dit interview!” Duidelijk, er is hier sprake is van een bijzondere en uitermate hevige passie.

Afbeelding
Afbeelding