't Anker
't Anker Foto: Mark Barten

Tweede bijeenkomst over opvang vluchtelingen in Het Anker

Algemeen

Deze week was er een tweede bijeenkomst voor bewoners over de opvang van vluchtelingen in Muziekcentrum Het Anker in Beek en Donk. Vanaf 14 september verblijven daar 115 vluchtelingen. 

Er werd na de eerste bijeenkomst een klankbordgroep opgericht, waarin minstens dertig vrijwilligers allerlei zaken rondom de vluchtelingenaanpak konden bespreken met elkaar. “Wij willen vandaag maximale duidelijkheid geven”, zei burgemeester Frank van der Meijden vooraf aan de bijeenkomst. Daarnaast pleitte hij opnieuw voor “behandeling met respect naar elkaar”. 

Direct werd er een vraag gesteld. “Waarom werden de bewoners niet drie maanden eerder op de hoogte gesteld?” Paul van Dooren (Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost) legt uit dat er begin juli een crisissituatie dreigde en er snel gehandeld moest worden. Eerder kon het dus niet. Van der Meijden voegt toe: “We willen niet met deze mensen gaan shoppen, aangezien ze al regelmatig zijn gewisseld van verblijfplaats.”

Dagbesteding
Verschillende vragen over onder andere de dagbesteding van vluchtelingenkinderen, bescherming van ondernemers en of asielzoekers zakgeld krijgen komen aan bod. Daarna vertelt locatiemanager Nadja van den Meerendonk over de inrichting van het ’t Anker, zowel binnen als buiten het gebouw. “Waar jullie nu zitten, komt de slaapzaal en daar komen de alleenstaande mannen te liggen”, zegt ze tegen de aanwezigen. “Op het podium verschijnen slaapplekken voor alleenstaande vrouwen en gezinnen. Achter het podium komt de dameskleedruimte. De gebedsruimte bevindt zich straks in het zwarte blok hiernaast”, zegt de locatiemanager terwijl ze ondertussen schuin naar achteren wijst.

Van den Meerendonk gaat na de binneninrichting over op het buitenterrein. “Op het grasveld grenzend aan de parkeerplaats komen douche- en toiletunits. Deze units worden volledig afgeschermd vanwege privacy. Aan de andere kant van het Anker komen een tent en een klein gebouw voor taallessen te staan.” Een omwonende vraagt hoe het zit met de parkeergelegenheid en of daar nog wel genoeg ruimte voor is. “De parkeerplaats blijft beschikbaar”, antwoordt Van den Meerendonk. Waar op dit moment nog wel twijfel over bestaat, is de speelruimte voor jonge kinderen. “Dat is voor nu moeilijk te realiseren”, aldus de locatiemanager. 

Laatste loodjes
Monika Slaets, die zich als wethouder onder andere bezighoudt met het thema vluchtelingen, vertelt over wat zij en de gemeente in de komende dagen nog te doen staan. “Samen met de vrijwilligers kijken we nu in ieder geval naar de dagbesteding van de vluchtelingen en wat we ze kunnen bieden. Die plannen maken we concreet voordat de mensen hier zijn.”