Afbeelding

Seniorenvereniging Beek en Donk weet nu alles over osteoporose

Algemeen

Beek en Donk - Mevrouw Mariëtte Morres, voorlichter bij de GGD Brabant-Zuidoost, gaf op donderdagavond 8 september een lezing over osteoporose (botontkalking) voor een volle zaal met senioren. De avond was georganiseerd door Seniorenvereniging Beek en Donk, Stichting Kruiswerk en de LEVgroep.

Men kreeg een duidelijke presentatie met veel tips om het risico op botontkalking te verkleinen of de gevolgen hiervan te beperken. Ook was er veel interactie waardoor het een levendig geheel werd. Ieder jaar breken in Nederland 83.000 mensen van 55 jaar en ouder een bot door osteoporose: dit betekent iedere zes minuten een botbreuk, vooral pols- heup-, en wervelbreuken. Hoe kun je het ontstaan van botontkalking verminderen? Erfelijkheid, leeftijd, ras of geslacht kun je niet beïnvloeden. Maar: gezonde voeding met voldoende calcium en extra vitamine D, matig met alcohol en zout, voldoende (bot belaste) lichaamsbeweging en buitenlucht zijn maatregelen om de kans om osteoporose te krijgen, te verminderen. Vooral belangrijk is om niet te vallen natuurlijk. Seniorenvereniging Beek en Donk besteedde daar onlangs ook al een educatieavond aan.

De avond werd afgesloten met een kennisquiz over osteoporose. Daaruit bleek onder andere dat zwemmen en fietsen niet de kans verkleint op botontkalking (maar wandelen wel omdat dit de botten belast), dat slijtage van de gewrichten artrose heet en dat osteoporose een ouderdomsverschijnsel is maar dat je er ook al rekening mee moet houden op jonge leeftijd door gezond te eten en voldoende lichaamsbeweging die de botten belast (om voldoende botweefsel aan te blijven maken). Iedereen keerde heel wat wijzer over dit onderwerp tevreden huiswaarts. Voor meer informatie kunt u kijken op www.seniorenverenigingbeekendonk.nl.