V.l.n.r. Coen van Noordwijk, Henry van der Putten en Toon Pennings.
V.l.n.r. Coen van Noordwijk, Henry van der Putten en Toon Pennings.

Jubilarissen bij het Onze Lieve Vrouwe Gilde

Algemeen

Aarle-Rixtel - Bij de Blauwe Schut in Aarle-Rixtel is het op zaterdag 17 september groot feest. Maar liefst drie leden vieren hun jubileum, namelijk: Henry van der Putten 50 jaar lid, Toon Pennings 40 jaar lid en Coen van Noordwijk 25 jaar lid. 

Henry van der Putten is sinds 8 juni 1972 lid van het gilde en heeft diverse functies bekleed, zoals vaandeldrager, geweerschutter, schutter kruisboog, wapenmeester, schietleider, Koning, schatbewaarder en lid commissie Kruisboog kring Peelland. Verder heeft hij harende vogels gemaakt voor het Koningschieten. Een belangrijk gebeuren, want de vogel mag niet te vroeg of te laat vallen. Zelfs voor andere gilden heeft hij vogels vervaardigd. Een erg indrukwekkende lijst met de daarbijhorende activiteiten. Een bezige bij. Helaas zorgt zijn gezondheid ervoor dat hij de laatste tijd veel aan huis gekluisterd is. Op de teerdag wordt Henry gehuldigd en zal er een gouden naamplaatje aan de gouden ketting worden toegevoegd.

Toon Pennings is op de jaarvergadering van 1982 als gildebroeder. Zijn eerste officiële optreden was tijdens de uitvaart van gildebroeder Gerrit van Vroenhoven in het Belgische Achel. Toon is al die jaren Piekenier geweest, waarnaast hij jaren samen met Mari Kerkhof verantwoordelijk was voor de materialen als er moest worden uitgerukt. Sinds de mooie tuin op het ‘Jan van Doorenpaviljoen’, heeft hij tot voor kort gezorgd dat er op tijd gesproeid werd zodat het grasveld er altijd uitstekend uitzag. Ook Toon wordt tijdens de teerdag in het zonnetje gezet.

Coen van Noordwijk is 25 jaar lid van het gilde. Bij hem is het gildebroederschap met de paplepel ingegoten van zowel zijn vader als zijn oom, terwijl opa erelid en hoffotograaf van de Blauwe Schut was. Ook Coen heeft zich in die 25 jaar ontwikkeld als gildebroeder in hart en nieren waarop je altijd een beroep kan doen. Nadat hij in 1979 bij de Blauwe Schut gekozen was, is hij zich gaan bekwamen in het vendelen. Zeker niet onverdienstelijk want hij wist in de kortste keren door te dringen tot de hoogste klasse. Daarnaast is hij in 2008 gaan trommen wat hem ook goed is afgegaan. Vaak moest hij op een gildefeest aan beide wedstrijden deelnemen. Op dit moment zijn ze door een tekort aan tamboers erg afhankelijk van tamboer Coen. Verder is hij in 2008 toegetreden tot het bestuur waarin hij tot dit moment tweede dekenschrijver is. In 2011 heeft hij zelfs enige tijd het secretariaat op zich genomen bij gebrek aan een secretaris. Sinds ze binnen het gilde met commissies werken is Coen voorzitter van de commissie vendelen/trommen. Voor al deze zaken zal ook Coen gehuldigd worden.