Zonnepark De Blauwe Poort. Onder het zandpad in het midden loopt de Rotterdam-Rijnleiding, hierop mag niet gebouwd worden. Links de N279 en midden onder de uitkijktoren van De Blauwe Poort.
Zonnepark De Blauwe Poort. Onder het zandpad in het midden loopt de Rotterdam-Rijnleiding, hierop mag niet gebouwd worden. Links de N279 en midden onder de uitkijktoren van De Blauwe Poort.
VIDEO

Zonnepark Blauwe Poort levert eerste stroom op met 17.500 panelen

Algemeen

Beek en Donk - De eerste stroom is teruggeleverd. Het eerste Laarbeekse zonnepark: zonneweide De Blauwe Poort in Beek en Donk, is vanaf eind september actief.

Beek en Donk - Wie op de N279 vanaf de rotonde tussen Gemert en Beek en Donk rijdt naar de rotonde bij Boerdonk, ziet ze halverwege de weg liggen aan de rechterkant: grote zwarte panelen. Mooi gestapeld aan elkaar geschakeld, een groot geheel vormend. Verdeeld over drie plekken (gescheiden door twee wandelpaden), liggen er zo’n 17.500 zonnepanelen, die stroom op kunnen wekken voor zo’n 3000 huishoudens.

In drie jaar tijd is het hele project ontwikkeld. In 2019 stelde de gemeenteraad de visie over grootschalige opwek van energie vast. Nederland is opgedeeld in dertig regio’s, en elke regio onderzoekt onder meer waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes. Het uiteindelijke doel: de CO2-uitstoot sterk verminderen; in 2030 met de helft ten opzichte van 1990.

Wat doen met landbouwgrond
In Laarbeek is de keuze onder meer gevallen op de aanleg van vijf zonneparken. De Blauwe Poort is de eerste die nu actief is. “Ik kon wel zonnepanelen op mijn stallen gaan leggen, maar wat moet ik ermee doen als mijn bedrijf stopt. Ik heb geen opvolger, wat ga je dan doen met de landbouwgrond?”, stelt Tonny Meulensteen de vraag. Vandaar dat hij ervoor koos om te kijken of het aanleggen van een zonnepark tot de opties behoorde. Voor hem een gecompliceerde taak, omdat hij op dat moment ook wethouder was in Laarbeek.” Ik heb een brief geschreven aan de gemeenteraad: is er iemand op tegen als ik ook mee doe met deze pilot? Daar reageerde niemand op.” Vanaf het eerste moment heeft Meulensteen alle zaken strikt gescheiden gehouden en is altijd getoetst dat er geen belangenverstrengeling was.

Via LTO Nederland is hij gaan zoeken naar een onafhankelijke energiepartner en kwam hij in contact met Greentrust. “Een betrouwbare partner die vanaf het eerste moment de zaken serieus oppakte. De grond wordt nu voor 25 jaar gehuurd.” Daarna moeten de panelen worden afgebroken en de grond weer in originele staat worden teruggebracht.

Tien hectare gebruikt
In totaal gaat het om tien hectare die nu gebruikt is. 8,5 voor de zonnepanelen en 1,5 hectare voor landschappelijke aankleding. Via een wandelpad kunnen mensen gewoon door het gebied lopen, onder meer naar de uitkijktoren van de Blauwe Poort. Als alle vijf de zonneparken zijn aangelegd, ligt er in totaal zo’n 50 hectare aan zonnepanelen.

Maar hoe kunnen inwoners nu profiteren van het duurzaam opwekken van energie? “Er komt straks een obligatielening-traject, waar mensen zich in kunnen schrijven vanaf 500 euro. Ze doen dit dan voor tien jaar lang, tegen een rente van vier procent.” 

Laarbeek Energie
En door kan een rol weggelegd zijn voor Laarbeek Energie. Deze coöperatie heeft naast het opwekken van duurzame energie een brede doelstelling. Te denken valt aan energiebesparing, stimulering van ontwikkelingen op het gebied van energie/warmte-opslag, warmteterugwinning en andere duurzame initiatieven. Uiteindelijk wil de coöperatie dat Laarbeek zelfvoorzienend wordt, zodat men niet meer afhankelijk is van andere partijen. Laarbeek Energie is nu in gesprek met ‘De Blauwe Poort’ om voor de helft eigenaar te worden van de zonnepanelen om zo te zorgen dat de lokaal opgewekte energie ook daadwerkelijk lokaal kan worden gebruikt.