Sporthal de Klumper is door een lokaal initiatief vrijdagsavonds een mooie plek voor de jeugd.
Sporthal de Klumper is door een lokaal initiatief vrijdagsavonds een mooie plek voor de jeugd.

Dorpsraad Lieshout ondersteunt ‘Vitaal Laarbeek’ én lokale initiatieven

Algemeen

Lieshout - Vitaal Laarbeek is een initiatief van de gemeente Laarbeek, in het kader van Laarbeek Actief, waarin zij probeert initiatieven op het gebied van vitaliteit te stimuleren. Dat doen zij met een stuurgroep die bestaat uit verschillende disciplines op het gebied van sport, cultuur en onderwijs en uit leden van de gemeente, GGD en de Dorpsraden. Dorpsraad Lieshout is op deze wijze hier ook bij betrokken en ondersteunt dit initiatief. Daarnaast kijkt zij ook wat er lokaal speelt en ondersteunt ook daar de initiatieven.

Het doel van Vitaal Laarbeek is gericht op het streven naar een vitale gemeente op het gebied van gezondheid, bewegen en preventie. Dat wil men bereiken door initiatieven te stimuleren en te ondersteunen die bijdragen aan het vitaler worden. Om duidelijk te maken wat dat inhoudt zijn er specifieke kaders geschapen waaraan een initiatief moet voldoen om ondersteund te worden. Zo moet het passen binnen één van de thema’s van Vitaal Laarbeek en dus passen in het lokale preventieakkoord of sportakkoord. Ook moet de aanvrager zelf zorg dragen voor realisatie, samen met één of meerdere partners. Daarnaast moet het initiatief concreet en duidelijk zijn en voorzien zijn van een begroting, planning en looptijd. Kortom, duidelijke kaders die veel kansen bieden voor initiatiefnemers.

Lokale initiatieven
Inmiddels komen er ook initiatieven in het kader van vitaliteit, die niet zo zeer Laarbeek breed zijn, maar meer gericht zijn op de Lieshoutse kern. Zo is er onlangs een mooi initiatief opgetuigd om voor de jonge jeugd van 12 tot 16 jaar wat ruimte te creëren. In de vroege avond is daarvoor, iedere vrijdagavond, sporthal de Klumper afgehuurd, zodat de jeugd daar fijn kan samen zijn en (zaal)voetballen. Belangrijk hierbij is dat de jeugd door dit initiatief een eigen tijd en locatie in de eigen kern heeft gekregen om samen te zijn, en daarnaast ook nog eens actief bezig kan zijn. Een mooi initiatief dat de Dorpsraad Lieshout graag ondersteunt: om die reden hebben zij dan ook een flinke financiële bijdrage gedaan zodat de eigen bijdrage van de deelnemende jeugd zo klein mogelijk gehouden kan worden. Op deze wijze draagt ze dus bij aan een zo-laag-mogelijke drempel. Dorpsraad Lieshout vindt het belangrijk dat er óók op Lieshout-niveau aandacht is voor vitaliteit en jeugd en ondersteunt, naast het centrale Laarbeek Vitaal, dan ook graag initiatieven die een wat meer lokaal karakter hebben.