Afbeelding

Boerenbruiloft in Raopersgat

Algemeen

Lieshout - Deelnemers aan de trouwstoet verzamelden zich op carnavalsmaandag vanaf 9.30 uur bij de ‘Raoperhoeve’, die dit jaar in de Wolwever staat. Ook de fraai versierde boerenkar met Belgisch trekpaard in mooi paardentuig arriveert bij de woning. Met de mars ‘Holland Jubelt’ laat Ut Aaw Herremenieke van Liessent het boerenbruidspaar en de buurt weten ook present te zijn. 

Als het boerenbruidspaar Gerwald en Daniëlle en hun getuigen Harm en Judith Gilsing rond 10.00 uur op de hoge kar hebben plaatsgenomen, begint de rondgang door het dorp. Deze voert langs alle horecagelegenheden waar de deelnemers aan de stoet van de uitbaters een borreltje krijgen aangeboden. Tijdens het bezoek aan verzorgingshuis Franciscushof wordt na de doop van ‘de vrucht van het huwelijk’ van Theeke en Willemientje Verploegen (het vorige boerenbruidspaar) in hun trouwboekje bijgeschreven. Wie ‘Peter en Meter’ zijn, werd tijdens een ludieke wedstrijd tussen zes personen nog even uitgemaakt. 

Op Prinsenhof vindt traditioneel de balkonscène plaats. Na de groepsfoto en polonaise om de hoftuin begeeft de stoet zich tegen 12.00 uur naar de trouwlocatie in residentie ’t Raopershuis aan de Grotenhof. Daar begint dan het bruiloftsdiner, ‘petazzie met worst’. Na deze maaltijd werd het bruidspaar getrakteerd op een optreden van de gele dansmariekes en de jeugdraad die met de jeugdhoogheden vóór aanvang van hun jeugdbal elders, hun betrokkenheid bij het boerenbruiloftsgebeuren kwamen laten zien.

Voordat de huwelijksceremonie kon beginnen moest nog ‘een dingetje’ worden opgehelderd. Er was namelijk een foto opgedoken van Daniëlle in bruidsjurk gearmd met een andere man, die ook in de trouwzaal aanwezig was. Daniëlle schijnt te vallen op mannen van wie de voornaam met ‘G’ begint. Na de huwelijksvoltrekking door ‘Jacob van Boks en Bójem’ kon het huwelijk op ludieke wijze worden ingezegend door Tinus Zeiverzak, Bennie Blind en Onno Zele. Het bruidspaar moest elkaar eerst wat beloftes doen waar ze wat moeite mee leken te hebben. De opbrengst van de collecte was voor AED Alert Laarbeek. Optredens waren er van de blauwe dansmariekes, tantes Toos en Annie, de CBR, Bernard en Dora Donkers, Ut Aaw Herremenieke en blaaskapel Tismarwadegewendbent uit Boering. Manus en Marie van Loen werden gehuldigd met hun 44 jarig boerenbruiloftsjubileum. Na de receptie begon het boerenbal. De boerenbruiloft presenteerden John en Gerrit van Kaathoven.