Mari en Marianne Kerkhof, Hans van den Bomen en Koning Jos Gruijters tijdens het in ontvangst nemen van de vendelgroet.
Mari en Marianne Kerkhof, Hans van den Bomen en Koning Jos Gruijters tijdens het in ontvangst nemen van de vendelgroet. Foto:

Processie en Vriendendag bij de Blauwe Schut

Algemeen

Aarle-Rixtel - Voor het Onze Lieve Vrouwe Gilde was het zondag 5 mei een drukke dag. Al vroeg in de ochtend uit de veren voor een plechtige viering in de kerk waarin de nieuwe kostuums werden ingezegend en waarna Maria op de sterke schouders van vier gildebroeders naar de kapel werd gedragen.

De processie bracht hen via Kouwenberg en Klokstraat naar de kapel aan de Bosscheweg waar met de toeschouwers werd gebeden en gezongen voor Maria. In de kapel werd nog een extra gebed gehouden voor de overleden leden van de Blauwe schut gadegeslagen door Maria op haar troon. Hierna werd de Wereldlijke en Kerkelijke overheid terug begeleid naar de kerk waarna de afmars was naar het Jan van Doorenpaviljoen nabij het Hagelkruis waar diezelfde dag de jaarlijkse ‘Vriendendag’ werd gehouden. De Blauwe schut mag zich gelukkig prijzen met een grote vriendenclub die het gilde financieel en moreel ondersteunen. Als dank hiervoor worden deze vrienden een keer per jaar speciaal uitgenodigd om te vertoeven op het Jan van Doorenpaviljoen.

Een mooie groep vrienden had de weg naar het gildeterrein gevonden en namen deel aan de verschieting om de Hagelkruistrofee. De afgaande Koning, Henk Manders, had de trofee netjes ingeleverd met de bedoeling deze weer na afloop mee te nemen. Niets was echter minder waar. Uiteraard werd de wedstrijd geopend door de afgaande Koning. De opvolger van Henk werd, na een spannende strijd, Steven van Roessel die erg blij was met de winst. Na een verdiende vendelgroet en felicitaties nam Steven het bijbehorende kleinood, in de vorm van het hagelkruis in ontvangst. Steven is zelf lid van de Beekse Schut, maar steunt als vriend uiteraard het gilde. Hij stond ook mede aan de wieg van de nieuwe gildevlag. Het zal duidelijk zijn dat hij deze titel ten volle heeft verdiend. Het was nog lang gezellig op het Jan van Doorenpaviljoen en ze kijken samen met de vrienden alweer uit naar de volgende etappe, het Gildeweekend op zondag 20 augustus. Ook hier zullen ze elkaar weer ontmoeten.