De Baverdestraat in Lieshout
De Baverdestraat in Lieshout Foto: Google Streetview

22 extra woningen bij herontwikkeling Baverdestraat Lieshout

Bouwen & Wonen

Lieshout - Een herontwikkeling van de Baverdestraat in Lieshout staat al enkele jaren op de planning. Gemeente Laarbeek en WoCom hebben de handen nu ineengeslagen en komen met een nieuw plan. Daarbij wordt er ruimte gecreëerd voor 22 extra woningen.

Momenteel staan er zestien woningen (nummers 6 t/m 36) aan de Baverdestraat, waarvan dertien huurwoningen in eigendom van woCom en drie woningen in eigendom van de gemeente. De bedoeling is om deze woningen te slopen en in totaal 38 woningen terug te bouwen. Deze worden onderverdeeld in 22 huurwoningen (woCom) en 16 patiowoningen (koop). Ook is in het plan ruimte aan groen en water gegeven en voldoet het aan de parkeernorm. De omwonenden worden nog betrokken bij de verdere planvorming.

Ron van den Berkmortel, wethouder ruimte en economie, is enthousiast over de herontwikkeling van de Baverdestraat. “De wens om de straat te herontwikkelen ligt er al heel lang, dus het is fijn dat we daar nu mee aan de slag kunnen gaan.” Mirjam Kräwinkel, directeur-bestuurder van woCom, sluit zich aan bij deze woorden. “Het is lastig om woningen te slopen in een bestaand gebied waar mensen in wonen. De invulling die we nu kiezen bepaalt echt de woonomgeving van de mensen, dus overleg met de buurt is een belangrijke factor geweest. Ik ben heel blij dat we nu een mooi plan hebben, waarbij we 22 woningen toe kunnen voegen. Op een inbreidingslocatie in de straat is dat echt heel veel, een hele mooie plus dus.”

Vooral voor senioren
Er worden woningen gerealiseerd die voor iedereen plezierig zijn om in te wonen, maar vooral voor senioren. Dat zit hem in 14 nul-treden woningen (alle voorzieningen gelijkvloers red.) en 8 wat kleinere rij- en gezingswoningen. De patiowoningen, die te koop worden aangeboden, zijn levensloopbestendig. “We wilden niet alleen maar meer woningen toevoegen, maar ook de samenstelling van de woningvoorraad aan te passen”, vervolgt Mirjam. “Hiermee slaan we dus drie vliegen in één klap: meer woningen, meer woningen voor senioren én een stedenbouwkundige invulling die wat toevoegt aan de woonomgeving. Ze zullen volledig aan de duurzaamheidseis voldoen, dus mensen zullen weinig energielasten hebben. Dat is ook een enorme plus ten opzichte van de woningen die er nu staan. Ik ben dus blij dat we vandaag een handtekening zetten.”

Om het plan de vorm te geven die het nu heeft is Van den Berkmortel blij dat de huidige bewoners van de drie koopwoningen hebben ingestemd om deze herontwikkeling mogelijk te maken. “Het biedt letterlijk en figuurlijk meer ruimte om er een mooie gebiedsontwikkeling van te maken. We zijn al enige tijd aan het tekenen geweest en hierbij hebben we rekening gehouden met voldoende ruimte voor groen en waterberging. Ten opzichte van een eerdere versie is dat verbeterd. Natuurlijk voldoet het ook aan de parkeernorm. Het is lastig om wat van de prijs te zeggen, maar we hopen dat we de patiowoningen voor onder de € 355.000 kunnen realiseren. De herontwikkeling van de Heuvel en de Baverdestraat zijn losse plannen, maar het is wel een mooie aanvulling op elkaar.”

De bedoeling is dat het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage ligt vóór de beoogde invoeringsdatum van de omgevingswet op 1 juli 2023.

Overzicht Baverdestraat Lieshout
Ondertekening anterieure overeenkomst tussen Mirjam Kränewinkel (woCom, links) en Ron van den Berkmortel (wethouder ruimt en economie).