Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Handen uit de mouwen tijdens landelijke opschoondag; ‘Samen voor een schoner Laarbeek’

Dier & Natuur

Laarbeek - Als we ons de ultieme wereld voorstellen, komt bij niemand rondzwervend afval op. Toch is het nog bijna overal terug te vinden, zo ook in onze gemeente. Laarbeek Schoon probeert hier verandering in te brengen. Met een grote groep vrijwilligers ruimen zij de gemeente zoveel mogelijk op. Zaterdag is het landelijke opschoondag en kan iedereen zijn steentje bijdragen. 

Laarbeek Schoon bestaat nu ongeveer twee jaar, maar ook daarvoor waren vele vrijwilligers al bezig om alles netjes en schoon te houden. Door de oprichting van Laarbeek Schoon werd het mogelijk om dit meer te stroomlijnen. “Inmiddels hebben we ruim 150 enthousiaste leden”, vertelt René van Heugten, lid en een van de drie oprichters van Laarbeek Schoon. “Iedere laatste zaterdag van de maand maken we een van de kernen schoon.” 

Met een ring met speciale groene afvalzak en afvalgrijper in de hand lopen ze door een van de kernen om zoveel mogelijk afval op te ruimen. “Iedere meter die we vooruit komen, laten we schoner achter dan dat we hem vonden. Het is heel dankbaar werk en je ziet meteen resultaat.” Vele voorbijrijdende automobilisten zwaaien en toeteren naar de vrijwilligers. Aan de vele duimen die door iedereen worden opgestoken blijkt de dankbaarheid van de mensen. “Het beste zou natuurlijk zijn als we niet nodig waren en iedereen zijn afval netjes op zou ruimen. Maar tot die tijd gaan we door met opruimen en proberen we een goed voorbeeld te zijn voor iedereen.”

Dichte pot haringen
Wanneer er veel afval opgeruimd wordt, zitten er af en toe ook wel eens hele rare dingen tussen. Zo hebben ze al eens een hele grote dichte pot met haringen gevonden. “Die valt niet zomaar uit je auto of uit je fietstas”, grappen de vrijwilligers. “Wat we echter het meeste vinden zijn blikjes energiedrank, die vinden we echt overal terug”, gaat René verder. “Maar de meest aparte vondst? Dat blijft toch het kunstgebit dat we een jaar geleden vonden in Aarle-Rixtel. Uiteindelijk hebben we zelfs de eigenaar kunnen vinden. Daar hebben we enorm om gelachen.”

Op landelijke opschoondag op 18 maart zal Laarbeek Schoon ook zeker niet stil zitten. Zij zullen in alle vier de kernen gelijktijdig aan de slag gaan. In Beek en Donk verzamelen ze bij café Thuis, in Aarle-Rixtel bij de IVN, in Lieshout bij Bavaria en in Mariahout bij de Oranjebar. Vanaf 09.45 uur verzamelen de vrijwilligers zich bij deze locaties. Tijdens landelijke opschoondag is iedereen welkom die graag mee zou willen helpen, ook kinderen mogen mee helpen. Ten slotte wordt er gezamenlijk afgesloten met wat lekkers. 

Lijkt het je leuk om mee te doen tijdens deze dag en gezamenlijk Laarbeek schoner te maken? Kom zaterdag dan zeker langs op een van de locaties. Voor meer informatie kun je altijd terecht op www.laarbeekschoon.nl of de socials van Laarbeek Schoon of op de Laarbeek Schoon telefoon via +31623854206.