Afbeelding
Foto: Mark Barten

Groen licht voor Laarbeekse plannen 2023

Gemeente

Laarbeek - Negentien stemmen voor en dus nul tegen. De gemeenteraadsleden, die uiteindelijk bepalen waar het Laarbeekse geld aan wordt besteed, hebben unaniem ingestemd met de plannen van het gemeentebestuur voor 2023.

Het was een lange zit vorige week. Om 16.00 uur startte de raadsvergadering waarin de begroting van de gemeente voor 2023 werd besproken. Tegen 21.45 uur sloeg burgemeester Frank van der Meijden voor de laatste keer met de voorzittershamer. Het resultaat van deze vergadering: Een aangenomen amendement (aanpassing van het raadsvoorstel). Twee aangenomen en drie verworpen moties en een begroting waar alle negentien raadsleden groen licht voor geven.

De begrotingsvergadering van de gemeente is een van de belangrijkste vergaderingen van het jaar. In het voorjaar wordt de kadernota besproken, waarin de gemeente al vooruit kijkt en plannen maakt voor het komende jaar. In de begrotingsvergadering wordt bepaald hoe alle plannen betaald worden en waar het Laarbeekse geld aan wordt uitgegeven. Net als thuis moet het Laarbeekse huishoudboekje ook kloppen. Daarom zal de onroerendezaakbelasting (ozb) in 2023 stijgen met 4,12 procent, overeenkomend met de eerder afgesproken inflatiecorrectie. Tegenover deze stijging staat een daling van de afvalstoffenheffing van zo’n 6 euro.

Zoeken naar meer ambtenaren
Alle politieke partijen waren het met het college van burgemeester en wethouders eens dat meer ambtenaren nodig zijn om alle plannen te realiseren. Daarom is er in de begroting geld opgenomen om minimaal zes extra ambtenaren aan te nemen. Daarnaast gaat onder meer ook goed gekeken worden naar het armoedebeleid, biodiversiteit, het toekomstbestendig maken en verduurzamen van gemeentelijke gebouwen, woningbouw en het aanpakken van de energiecrisis.

Tijdens de vergadering werden ook een aantal moties besproken en behandeld. OuderenAppèl - Hart voor Laarbeek pleitte er voor om de vuurwerkshow bij het einde van de Beek en Donkse kermis af te schaffen, maar kreeg hierbij alleen steun van DeWerkgroep: motie verworpen. DeWerkgroep en het CDA bracht een motie in om de gemeente te laten kijken op welke wijze rondom gemeentelijke gebouwen het energiegebruik kan worden teruggedrongen (zoals de verwarming lager zetten en het eerder uitzetten van verlichting bij gebouwen). Alle andere partijen steunden dit voorstel. 

Groei van Brainport
Het CDA riep ook op om grote technologische bedrijven uit de Brainport-regio (zoals ASML) medeverantwoordelijk te maken voor het oplossen van de problematiek als gevolg van de enorme groei van deze bedrijven en dat de plattelandsgemeenten leefbaar blijven. Ook deze motie werd door iedereen gesteund waardoor het gemeentebestuur zich hiervoor hard gaat maken in de regio.