Afbeelding
Foto: Mark Barten

Begroting Laarbeek: ‘We blijven investeren in de gemeente’

Gemeente

Laarbeek - Structureel meer geld voor Laarbeekse minima, de bibliotheek in Aarle-Rixtel die zijn fysieke collectie kwijtraakt, extra geld om de openbare ruimte rondom basisschool Breinplein veiliger te maken, miljoenen voor centrumontwikkeling Lieshout en geld reserveren voor de ontwikkeling van landgoed Eyckenlust. Zomaar wat punten uit de 162 pagina’s tellende begroting van Laarbeek voor de komende jaren.

In de begroting voor de komende jaren, opgesteld door het college van burgemeester en wethouders, staan geen grote verrassingen. De meeste plannen die voor de zomer al bekend werden, zijn hierin terug te vinden. 9 november heeft de gemeenteraad het laatste woord.

Zie de begroting als het Laarbeekse huishoudboekje. De financiën moeten onder de streep kloppen, maar waar het geld aan uitgegeven wordt, kan verschillen. Daarover werd voor de zomer al gesproken, in de zogenaamde kadernota. Daarin werden de plannen bekendgemaakt. Bij de begrotingsbehandeling wordt gekeken of alle plannen financieel haalbaar zijn. En dat zijn ze, zeggen de burgemeester en wethouders. 

De begroting heeft de naam ‘Bouwen met vertrouwen’ mee gekregen. “Omdat we vertrouwen hebben in wat we doen in Laarbeek met college en raad en onze inwoners”, legt burgemeester Frank van der Meijden uit. 

Blijven investeren
Financieel wethouder Joan Briels is tevreden met de voor hem liggende begroting voor de komende jaren. “Er zijn drie belangrijke punten. We blijven investeren. Onder meer in de minima, zodat we ook iedereen in staat stellen om mee te doen. Daarnaast heeft Laarbeek een financieel stevig fundament en dat willen we ook zo houden. We voeren geen lastenverzwaring door, bezijdens de door het ministerie aangegeven inflatiecorrectie van 5,32 procent. En als laatste houden we oog voor de toekomst. Er komen immers ook mensen na ons”, legt de wethouder uit.

Inkomstenbron gemeente
Kijkend naar die toekomst zitten bij Briels wel wat zorgen. “Als je kijkt naar 2026, 2027 dan is daar onzekerheid. Dit komt omdat er voor die jaren nog geen financiële afspraken zijn met het Rijk.” Alle gemeentes in Nederland krijgen jaarlijks geld vanuit de overheid, een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor een gemeente, die ze weer kunnen investeren in de eigen gemeente. “Dat is toch wel een spannende tijd. De verwachting is dat daar in de loop van volgend jaar meer duidelijkheid over komt.”

400 mensen extra helpen
Wethouder Monika Slaets heeft onder meer het minima beleid in haar portefeuille, zij is blij dat er structureel meer geld naar de minima gaat. “De inkomensgrens trekken we op naar 120 procent van de bijstandsnorm. Dit geldt dan voor de individuele inkomenstoeslag en de maatschappelijke participatieregeling. Daarmee kunnen we in Laarbeek zo’n 400 mensen extra helpen.

Ron van den Berkmortel is wethouder mobiliteit en woningbouw. Vanuit zijn portefeuille wordt er de komende jaren onder meer 3,5 miljoen euro uitgetrokken voor de bereikbaarheidsagenda en wordt 1,15 miljoen euro  opzij gezet voor de Brainport regiodeal. “Daarnaast trekken we 1,1 miljoen uit voor extra personele capaciteit voor ruimtelijke ontwikkeling en 1 miljoen euro voor de inrichting van de openbare ruimte voor de centrumontwikkeling Lieshout.”

Bestuurders in diskrediet brengen
En hoewel het niet direct in de begroting staat, wil burgemeester Van der Meijden, toch ook nog aandacht vragen voor burgerparticipatie. “We steken veel tijd en energie in het participatiemodel, maar het veiligheidsaspect kost steeds meer energie en mankracht. Burgers worden mondiger, maar dat heeft ook een keerzijde. Mondige burgers zijn niet altijd tevreden met het antwoord dat ze krijgen. Dit gaan ze dan bijvoorbeeld tot aan de hoogste rechter aanvechten of bestuurders in diskrediet brengen. Is dit dan gebruik of misbruik van de rechtssystemen”, vraagt de burgemeester zich af.

Joan Briels
Monika Slaets
Ron van den Berkmortel.