Afbeelding
Foto: Martin Prick

Peter en Tonny Rüb - Van Stekelenborg 50 jaar getrouwd

Human Interest

Lieshout - Peter (71) en Tonny (67) zijn vroeg getrouwd. Tonny, toen nog 15 jaar en Peter 19 jaar, leerden elkaar kennen op een camping in Noordwijk aan zee op 14 augustus 1970. Op donderdag 13 oktober zijn zij 50 jaar getrouwd.

Met een stel vriendinnen mocht Tonny gaan kamperen na een groot verlies in haar gezin. Moeder was namelijk net gestorven. De vriendinnen van Tonny hadden al vlug in de gaten dat er iets moois opbloeide tussen haar en een Duitse jongen, die met een vriendengroep ook op de camping stond. Van het één kwam het ander en inmiddels zijn ze al 50 jaar een paar. Drie kinderen krijgen Peter en Tonny: Shirley, Björn en Stephanie. Inmiddels hebben ze ook drie kleinkinderen met de namen Viggo, Olivier en Denzel.

Voor Peter begon het avontuur om in Nederland geaccepteerd te worden, al op de eerste dag dat hij bij Tonny thuis kwam. Tonny’s Duitse vriend was, vooral voor haar vader, nog een stap te ver. Gelukkig had de oudste zus, die moeders taken waarnam, meer begrip voor de situatie en is Peter goed opgevangen in zijn nieuwe omgeving. Oorspronkelijk is hij afkomstig uit Wuppertal en machinebankwerker van beroep. Hun eerste woning in de Nieuwstraat werd een feit. Nadat ze een kind hadden gekregen en het huis te klein, vochtig en ongezond bleek, werd hun de kans geboden een huis te betrekken aan De Melter. Hier wonen ze na ruim 46 jaar nog steeds naar volle tevredenheid. Peter is altijd bij Bavaria blijven werken en is sinds zes jaar met pensioen. Tonny heeft 25 jaar bij Vitalis gewerkt, voornamelijk in de huishoudelijke dienst. Daar bewaart ze nog steeds goede herinneringen aan. Ook trouwens aan haar tijd bij Abonnée, waar ze als 15-jarige een jaar of drie moederborden bekabelde en andere kabelbomen samenstelde.

Sporten is voor Peter en Tonny hun lust en hun leven. Na enkele probeersels als voetbal en tafeltennis werd handbal en vooral het keepen de passie van de Peter. Ook fitness en hardlopen zijn takken van sport die zowel Peter als Tonny graag beoefenen. Nog steeds zijn ze lid van Aan De Wielen. Vooral de 500 km lange tocht die ze samen de andere leden van deze club maakten, is blijvend in de herinnering gegrift. Samen zijn ze meer dan 30 jaar lang lid geweest van de Lieshoutse Runnersclub. Het paar is ook samen vrijwilliger bij het openluchttheater Mariahout. Daarnaast is Tonny heel bedreven op het creatieve vlak. Naast schilderen en diamondpaint is het maken van poppen en beren iets waar ze heel bedreven in is. Op diverse plaatsen in huis zijn resultaten van haar werk te zien.

Naast veel lichamelijke ongemakken zijn vooral de leuke dingen blijven hangen. De reis naar Ierland met als leidraad de Ring of Kerry, was een onvergetelijke gebeurtenis. Tonny werd in een café ondergedompeld in de geheimen van het Ierse dansen. “Ik vloog alle kanten op”, lacht Tonny, ”maar naderhand kwam mijn Ierse danspartner zijn excuses maken voor zijn onverhoedse dansbewegingen.” Ook diverse reizen naar Scandinavië zijn het paar goed bevallen. “Ik wil nog een keer in de winter met de rendierslee mee, dat lijkt me fantastisch”, legt Tonny uit. Nadat Peter 40 jaar bij Bavaria had gewerkt, veertig jaar getrouwd was en 40 jaar in Nederland was, heeft hij besloten om in 2012 de Nederlandse nationaliteit aan te vragen en ook gekregen! Dat hij over één nacht ijs gegaan is, valt hem dus zeker niet te verwijten!

Belangrijk in hun relatie is: Elkaar waarderen, plezier maken en van het leven genieten.

Afbeelding