Afbeelding

Computer Onderwijs Laarbeek sluit na 15 jaar de computers af

NULL

Computer Onderwijs Laarbeek sluit na 15 jaar de computers af


Lieshout – Misschien hebben ze wel zestienhonderd cursisten in totaal gehad: Computer Onderwijs Laarbeek. In het Dorpshuis in Lieshout startte in 1999 computeronderwijs voor senioren. Van beginnerscursus, Windows XP, Excel tot digitale fotografie. Alles kon geleerd worden. Voor senioren, door - geduldige - senioren. In augustus moest het bestuur besluiten om te stoppen. Er waren te weinig aanmeldingen voor het nieuwe cursusjaar.

Einde…
In het computerlokaal van het Dorpshuis zit het bestuur van Computer Onderwijs Laarbeek samen. Het zijn Frie Couwenbergh, Broer Jansen en Trees Tops. Na vijftien jaar stoppen ze met computerles geven. En dat gaat uiteraard niet zonder emoties. “Het is een stuk van je leven geworden”, vertelt Broer Jansen, die al vanaf de start betrokken is. “Maar geld erbij doen, is niet onze bedoeling en dat willen we ook niet richting onze sponsors. Blijkbaar is dit het einde van een tijdperk. De i-pad cursus zit nog boordevol, maar verder hebben we te weinig aanmeldingen.”

Voor en door senioren
Onderwijs gegeven door én voor andere senioren leverde leuke situaties op. “Onze doelgroep waren 55+-ers, of mensen ‘die de boot gemist hadden’”, vertelt Trees. “De 40-jarige kapster die wilde gaan boekhouden. Ook waren de oudere stellen een verhaal apart. Ik haalde ze bewust uit elkaar, anders zaten ze zich steeds met elkaar te bemoeien: Oh, ik zie het al. Dat doe je niet goed.” Al lachend herinnert Frie zich het volgende: “Ik weet nog dat een mevrouw niet precies kon vertellen welk Windows-programma ze gebruikte. Toen ik vroeg wat ze thuis op het beeldscherm zag staan, zei ze: “Ik zie alleen maar onze twee honden.”

Topjaar
2009 was een topjaar doordat er de hele week cursus werd gegeven in het Dorpshuis. “Mensen, die niet meer scholing hadden gehad dan Mulo-onderwijs, konden een speciale ‘leerbon’ aanvragen bij de provincie. Deze mochten ze gebruiken voor computerles of iets anders educatiefs. Een vloed aan oudere cursisten leverde dat op”, vertelt Broer Jansen. Trees vult aan: “Ik had nooit gedacht dat ik les zou kunnen geven. We maakten zelfs lesmateriaal en sloten ons aan bij het landelijke Seniorweb. Het lesgeven gaf veel voldoening, ook al moest ik iets zes keer uitleggen." Het clubje lesgevers dat later aanschuift, beaamt dit: lesgeven is leuk. Joke Janssen gniffelt zelfs: “Dat ze zelfs blij met me waren, vond ik verrassend.”

Terugblik
Terug naar de start. Hoe is het ooit begonnen? Broer vertelt: “Het initiatief hiervoor werd destijds genomen door - de inmiddels overleden - opbouwwerkster Nelleke Beaard, van Stichting Samenlevingsopbouw Lieshout. Ik sleutelde aan computers, Rinus Nooijen uit Aarle-Rixtel had ‘gruwelijk’ veel kennis van computers en Frie, die toen net met pensioen ging, had ook grote affiniteit met computers.” De lesgevers van nu kunnen tevreden terugkijken. Immers: een 80-jarige mevrouw die geen benul had van computers, en nu op Facebook vrienden met je wil worden, getuigt daarvan. Een nieuw tijdperk…