Afbeelding

Gouden bruidspaar Van Vijfeijken in Mariahout

NULL

Gouden bruidspaar Van Vijfeijken in Mariahout


Mariahout - Gerard en Leny van Vijfeijken uit Mariahout zijn op 7 september 50 jaar getrouwd. Zij vieren dat op zaterdag 5 september in Zaal ‘De Pelgrim’ met familie en bekenden. De MooiLaarbeekKrant kijkt met het gouden bruidspaar terug op hun trouwdag, hun huwelijk dat al 50 jaren stand heeft gehouden en probeert te achterhalen wat de succesformule is van deze uiterst stabiele echtelieden.


Zenuwachtig
“Zenuwachtig zijn ze wel een beetje de laatste tijd”, zegt Leny. “Onze kinderen snuffelen de laatste tijd op zolder in allerlei dozen. Ze nemen foto’s mee en stellen vragen die ze vroeger nooit stelden. Ze praten honderduit, maar laten niets los over het naderende feest. Ze zullen vast iets van plan zijn”, zegt Gerard gelaten.

Leny en Gerard
Leny komt van de Broekweg in Beek en Donk. Daar hadden haar ouders een boerderij. Gerard is een echte Mariahoutenaar. Hij is geboren ‘op de Hei’.  Leny en Gerard zijn beiden 76. Leny is met drie dagen verschil de oudste van de twee.  Ze kregen tijdens hun huwelijk vier kinderen: Gert-Jan, Hans, Jeannie en Lea. Daar kwamen in de loop van de jaren vijf kleinkinderen bij: Kim, Nick, Marco, Chantal en Roy. Tot aan haar huwelijk werkte Leny thuis op de boerderij en bij de gehandicaptenzorg van de zusters van Asten in Beek en Donk. Gerard was 40 jaar lang vrachtwagenchauffeur bij Bavaria.

“Wij zijn trots op onze kinderen”, zegt Leny. “Ze zijn alle vier goed terechtgekomen in de maatschappij.” Trots op de kleinkinderen zijn ze ook. “Ze komen regelmatig op bezoek”, aldus Gerard. “Of ze sturen een Whatsappje”, vult Leny aan.

‘De burdjes vlogen hier nooit door d’n herd’


Van het één, komt het ander
Leny en Gerard maakten voor het eerst kennis tijdens de bruiloft van de zus van Gerard. Het feest was bij Gerard thuis op stal. Toen één van de serveersters zich ziek meldde, werd Leny als een soort invalkracht opgeroepen. “En hoe ging dat dan precies, die eerste kennismaking?”, wil De MooiLaarbeekKrant weten. “Nou gewoon”, zegt Gerard. “Ik vroeg haar of ze mee ging dansen bij Van Haandel in Erp.” En toen?, zo dringt deze redacteur aan. “Toen…”, zegt Gerard heel diplomatiek, “toen… kwam van het één, het ander!”

De grote dag
Hun trouwdag herinneren Leny en Gerard zich nog als de dag van gisteren. Gerard had zijn hele outfit gehuurd bij Doves in Lieshout.  “Alles”, lacht hij. “Slipjas, schoenen, ‘hoge zijen’ en handschoenen. Bij Huub van de Vrande had hij een bruidsboeket besteld en met de taxi van Marinus Verschuren meldde hij hij zich op de Broekweg om zijn bruidje op te halen. Leny had een bruidsjurk gekocht. In optocht togen de families naar het gemeentehuis en naar de kerk. ’s Avonds werd er gefeest op de stal bij Leny thuis. 

Succesformule
Een succesformule voor een langdurig huwelijk hebben Gerard en Leny niet. “Het is toch altijd een beetje geven en nemen”, zeggen ze. Natuurlijk waren ze het niet altijd met elkaar eens. “Maar de burdjes vlogen hier nooit door d’n herd”, zegt Gerard. “Of een huwelijk van een halve eeuw niet lang is?”, vraagt De MooiLaarbeekKrant. “Valt best mee”, zegt Gerard. “Tenminste als je een goede vrouw hebt”, voegt hij er veelbetekenend aan toe. Leny neemt dit compliment enigszins blozend in ontvangst.

Feest
De MooiLaarbeekKrant wenst het gouden paar een prachtig feest toe vandaag en veel geluk en gezondheid voor de toekomst.