Afbeelding

Kleuterleerkracht Patricia Beuting na 31 jaar met pensioen

Onderwijs

Beek en Donk - ‘Kinderen respecteren en serieus nemen, dat is wat er echt toe doet in het onderwijs’. Aan het woord is Patricia Beuting, al 31 jaar kleuterleerkracht op OBS Het Klokhuis en deze week voor het laatst aan het werk.

Voor wie denkt dat na al die jaren de passie wel gedoofd is, daar kom je in gesprek met Patricia snel van terug. Als haar gevraagd wordt wat ze in de 45 jaar dat ze in het onderwijs gewerkt heeft altijd het belangrijkst gevonden heeft, dan gaat het dus over het serieus nemen van kinderen. “Zorg ervoor dat je een kind echt ziet, dat je luistert naar wat ze je te vertellen hebben. Als je echt luistert naar kinderen, dan zul je zien dat het ertoe doet wat ze zeggen. Ze hebben een mening zo klein als ze zijn en kunnen al heel goed over heel veel zaken als nadenken en meedenken”, vertelt ze. Zo heeft Patricia in al die jaren gezien dat wanneer kinderen op deze manier het gevoel krijgen dat ze gezien worden dat ze ertoe doen, kan hun zelfvertrouwen groeien. Maar ook de behoefte aan autonomie, want de leerkracht vertrouwt erop dat ze het kunnen.

Met deze visie startte Patricia in december 1977 op de Christoffelschool in Helmond, destijds was de arbeidsmarkt compleet anders en was je blij met een paar dagen werk in het onderwijs. Zo heeft Patricia in de eerste periode van haar loopbaan op verschillende Helmondse scholen gewerkt, maar al vrij snel kreeg zij een vaste aanstelling op obs het Hout in Mierlo Hout. Toen zij zwanger werd van haar oudste zoon stopte met ze met werken, want zo ging dat in die tijd. Maar wie Patricia een beetje kent, weet al... thuisblijven, dat is niets voor haar. Al snel kriebelde het weer en ging ze weer op zoek naar een betekenisvolle baan, en zo kwam ‘de Leerkring’ op haar pad. Bij de Leerkring gaf Patricia les aan volwassenen die graag beter wilden worden in Nederlands of rekenen, zodat ze met vertrouwen konden deelnemen aan de samenleving. “Heel dankbaar werk”, zegt Patricia daarover. En hoe kwam Patricia dan toch weer terug bij het basisonderwijs? De vader van haar zoons was in 1991 actief betrokken bij de oprichting van OBS Het Klokhuis, waar Michiel en Stijn dan ook vanaf de eerste schooldag naar school gingen. Toen Patricia in 1992 zag dat er een vacature kwam, solliciteerde ze dan ook direct. In het begin combineerde ze de Leerkring en het Klokhuis, maar uiteindelijk zou ze volledig bij het Klokhuis gaan werken. En in die maar liefst 31 jaren als kleuterleerkracht (her)kennen oud- kleuters haar ook aan de vele typetjes die ze vol overgave speelde tijdens de wekelijkse vieringen. Van heks tot toiletjuffrouw, Patricia pastte elke rol.

In haar laatste schooljaar deelt Patricia de klas (als duo-baan) met collega Emma, een leerkracht die zelf als kleuter bij Patricia in de klas heeft gezeten! Heel bijzonder en Patricia draagt met veel vertrouwen de klas over aan Emma. “Ik zie echt dat Emma precies de goede manier van kijken naar kinderen heeft en kan handelen in lijn met datgene wat goed is voor een kind.” En dan is het nu tijd voor afscheid van haar baan als juf, daar kijkt Patricia met gemengde gevoelens naar. In haar hoofd kan ze nog wel 10 jaar doorgaan, maar ze merkt aan haar lijf dat het toch tijd is te stoppen: “ik kan nog geen koprol meer maken!” Plannen voor het pensioen worden langzaamaan ook gemaakt, eerst wordt er rust genomen en daarna tijd genomen voor creativiteit, buiten zijn en het leren kennen van nieuwe mensen. Ze heeft ook nog een laatste tip voor alle collega’s op school: “Geniet nu eens van alles wat we weten en kennen, rustig aan en... jullie mogen me altijd bellen!”

Het feestelijke afscheid staat gepland op woensdag 21 februari, mocht je Patricia nog even een hand willen geven dan ben je welkom van 12.30 tot 13.30 uur op OBS Het Klokhuis.