Afbeelding

Kerkenvisie Laarbeek creëert ruimte voor dialoog

Algemeen

Laarbeek - In de vier kernen van Laarbeek heeft de gemeente, samen met het bestuur van Parochie Zalige Pater Eustachius, de afgelopen tijd enkele avonden georganiseerd om de toekomst van de kerken te bespreken met de inwoners. De kerken worden niet meer zo intensief gebruikt als vroeger, worden te groot én te kostbaar. De parochie en gemeente zijn daarom na gaan denken over de toekomst van de kerkgebouwen en hebben een zogeheten kerkenvisie opgesteld.

“Ook wij zien dat onze kerkgebouwen veel geld kosten en weinig bezet zijn. Daar moet je wat mee gaan doen”, vertelt Kees van der Meij, vice-voorzitter van het parochiebestuur. Hij zag dat er op de informatieavonden bij de inwoners behoefte is aan de kerk als gebouw. “Er kwamen veel meer geïnteresseerden, zowel jong als oud, dan alleen de kerkgangers op zondag. Dat was wel een eye-opener. De bank, supermarkt en winkels verdwijnen uit dorpen en ook de kerk dreigt te verdwijnen. Wat blijft er dan nog over van de gemeenschapszin? Je moet iets met de gebouwen doen en dat is waar dit rapport de bouwstenen voor biedt. Met de kerkenvisie ligt het begin er, nu gaat het om de uitwerking.”

Ook Geoffrey de Jong, al tien jaar priester voor de Rooms-Katholieke Kerk, is blij met de opgestelde kerkenvisie. Hij zag in het verleden al enkele kerksluitingen en wil dit niet nogmaals. “In een ideale wereld ben ik niet met kerksluitingen bezig, maar je moet ook de realiteit onder ogen zien. Zelfs met een positieve visie naar de toekomst is het de vraag of we vier kerkgebouwen nodig hebben in Laarbeek. Het is geruststellend om te weten dat er nu ideeën liggen en er draagvlak is vanuit de inwoners. Misschien kan de kerk wel in tweeën gesplitst worden; een kleinere intieme ruimte met een gebedsruimte en een ruimte voor iets anders. Niemand weet wat de toekomst brengt, maar met de kerkenvisie is er in ieder geval een vertrekpunt. Zelfs niet-kerkelijke mensen hebben gevoel bij het gebouw en vinden dat ze niet dicht zouden mogen gaan. Dat is mooi om te zien en creëert ruimte voor dialoog.”

De interesse en het mee willen denken over de toekomst van de gebouwen is aanwezig bij de inwoners, zo bleek tijdens de drukbezochte informatieavonden. Monika Slaets, wethouder cultuur en erfgoed, is blij met de samenwerking tussen de gemeente, parochie en de inwoners. “De dorpsraden en heemkundekringen zijn ook betrokken en willen betrokken blijven. We hebben gekeken naar voorbeelden uit de omgeving en gekeken of die hier ook mogelijk zouden zijn. Het gevoel van het gezamenlijk oppakken is groot en dat is mooi om te zien.”

Vorige week heeft de raad de visie goedgekeurd en opnieuw toegezegd een budget vrij te maken van €5000 voor extra ondersteuning. Dat de behoefte er is blijkt wel uit het aantal kaarsen dat aangestoken wordt in Laarbeek. “Die zijn niet aan te slepen. Ook in het boekwerk, waarin mensen hun gedachten kunnen opschrijven, wordt van alles geschreven. Het is een plek waar mensen dingen kwijt kunnen. Mooi dat je daar als kerk zijnde toch aan bij kan dragen”, besluit Van der Meij.