Afbeelding
Foto: Loes Otten

Jan en Petra Coolen al 50 jaar gelukkig getrouwd: ‘Bij het dansen sloeg de vonk over’

Human Interest

Aarle-Rixtel - Al 50 jaar zijn ze getrouwd, Jan en Petra Coolen. Bij het dansen in het patronaat leerden ze elkaar kennen en sloeg de vlam over. Zes jaar later, op 2 februari, besloten ze samen in het huwelijksbootje te stappen.

Aarle-Rixtel - Toen ze elkaar leerden kennen was Jan 17 jaar. Hij werkte toen net bij banket-, biscuit- en chocoladefabriek Jeurgens en hij had met collega’s afgesproken om te gaan dansen in Aarle-Rixtel. Eenmaal daar aangekomen stond Petra met vriendinnen voor de deur een luchtje te scheppen. Het was liefde op het eerste gezicht. Na nog wat gedanst te hebben, besloot Jan om Petra naar huis te brengen. Daarna besloten ze om vaker af te spreken. Jan, die toen nog in Mierlo-Hout woonde, heeft heel wat uren, door weer en wind, op de fiets gezeten op weg naar Aarle-Rixtel. Al na de eerste afspraak heeft Jan kennis gemaakt met de familie van Petra. Na een relatie van zes jaar, gaven ze elkaar op 2 februari 1973 het Ja-woord in de Mariakapel in Aarle-Rixtel. 

Na het trouwen zijn ze samen gaan wonen in hun eerste eigen huis dat toen net gebouwd was. 47 jaar lang hebben ze hier gewoond en herinneringen opgebouwd. Uiteindelijk worden hier ook hun twee dochters geboren: Gerlinde en Ingrid. Jan heeft 46 jaar bij jeurgens gewerkt voordat hij met de vut ging. Petra heeft lang bij de slager en bij de kruidenier gewerkt voordat ook zij mocht gaan genieten van haar pensioen. 

Ook buiten het werk om waren ze druk met allerlei zaken. Zo heeft Petra lang geturnd , gevolleybald en is ze leiding geweest bij de scouting. Tegenwoordig is ze vaak in de sportschool te vinden. Vlak nadat ze samen zijn gaan wonen, is Jan bij Handboogvereniging de Eendracht gegaan. Nu, 50 jaar later is hij daar nog bijna dagelijks wel te vinden. Verder heeft Jan het in december altijd erg druk doordat hij een zeer goede band heeft met Sinterklaas. Daarnaast fietsen ze samen heel het land door en hebben ze al heel wat kilometers gemaakt. Ten slotte vinden ze het heerlijk om op vakanties te gaan en nieuwe plekken te ontdekken. 

47 jaar nadat ze voor het eerst sliepen in hun woning, draaiden ze voor de laatste keer het slot dicht. Inmiddels zijn ze verhuisd naar een seniorenwoning waar ze het enorm naar hun zin hebben. En het geheim van zo’n goed huwelijk? ‘Elkaar in de waarde laten’ vertellen Jan en Petra met een lach. ‘We hopen nog vele mooie herinneringen met elkaar, onze kinderen en kleinkinderen te kunnen maken, op naar nog vele mooie jaren’. 

Afbeelding