Afbeelding

Koninklijke onderscheiding voor Jos van de Ven

NULL

Koninklijke onderscheiding voor Jos van de Ven


Aarle-Rixtel - Burgemeester Hans Ubachs reikte zaterdagmiddag een Koninklijke onderscheiding uit aan Jos van de Ven. Deze plechtigheid vond om 15.30 uur plaats in het ‘Jan van Doorenpaviljoen’ aan de Hagelkruisweg in Aarle-Rixtel. Jos van de Ven werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn vele verdiensten voor het ‘Onze Lieve Vrouwe Gilde’ en zijn talrijke activiteiten in het gildewezen buiten de grenzen van Aarle-Rixtel.

College
De gildebroeders van het ‘Onze Lieve Vrouwe Gilde’ hadden zojuist , tijdens de jaarlijkse teerdag, hun twee jubilarissen (Jos van de Ven vijftig jaar, Stephan Kweens vijfentwintig jaar) gehuldigd toen het voltallig college het sfeervol ingerichte clubgebouw betrad. “Wij zijn met het hele college gekomen en ik heb mijn ambtsketting om”, opende burgemeester Ubachs de officiële huldiging. “Dat betekent iets speciaals.”

Toespraak

“Je hebt heel veel voor deze vereniging gedaan en doet dat nog steeds”, legt de burgemeester uit. “Ook buiten de grenzen van Aarle-Rixtel heb je je verdienstelijk gemaakt voor het gildewezen.” De burgemeester vervolgt zijn toespraak met een opsomming van de talrijke inspanningen die Jos tijdens zijn vijftigjarig lidmaatschap heeft verricht (en nog steeds verricht) voor zowel de ‘Blauwe schut’ als het gildewezen in het algemeen.

Binnen het ‘Onze Lieve Vrouwe Gilde’ heeft Jos allerlei functies bekleed zoals tamboer, vendelleider, vaandeldrager en Koning. Tegenwoordig is hij piekenier. Daarnaast is hij al jarenlang secretaris van zijn gilde, paviljoenbeheerder en redacteur van de Nieuwsbrief.

Gildewezen
Ook buiten de ‘Blauwe schut’ maakt de Aarlese gildebroeder zich bijzonder verdienstelijk voor het gildewezen. Zo is hij tussen 1980 en 1991 secretaris en vanaf dat jaar tot heden voorzitter van de Vendelcommissie Kring Peelland, van 1982 tot 1991 secretaris van de Vendelcommissie van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden en vanaf 1991 voorzitter van de federatieve vendelcommissie. Vanuit deze commissie is hij ook afgevaardigde voor het vendelen bij de Europese Gemeenschap Schuttersgilden. Daarnaast bekleedt de bevlogen gildebroeder vanaf 1996 diverse bestuurlijke functies binnen de Stichting Pelgrimage. “En of dit nog allemaal niet genoeg was”, besluit Ubachs zijn betoog, “ben je ook nog vanaf 1972 voorzitter van de ‘Oké-club’ en al ruim dertig jaar voorzitter van buurtvereniging ‘De Valkeniers’.”

Koninklijke onderscheiding
Nadat de burgemeester, begeleid met tromgeroffel, Jos heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en de Koninklijke onderscheiding heeft opgespeld, klinkt er een groot gejuich onder de vele aanwezige vrienden, familieleden en gildebroeders. Ubachs overhandigt Jos’ echtgenote een boeket bloemen voor al haar steun en sluit af met de woorden: “Jos, hartelijk bedankt voor al je inzet voor de gemeenschap.”

Kringonderscheiding
Het stralende echtpaar moet nog even wachten met het in ontvangst nemen van de vele felicitaties omdat Jos ook nog, uit handen van Kring Peelland voorzitter Henk de Hair, de Kringonderscheiding overhandigd krijgt. De Hair: “Als iedere vereniging zo’n man in de gelederen heeft, dan hebben verenigingen een gouden toekomst.”

Verrast
“Zoiets verwacht je nooit”, aldus een zeer verraste en gelukkige Jos: “Ik vind het schitterend!” Ook hoofdman Jos van den Heuvel is in zijn sas: “Jos zet zich altijd voor 300% in. Hij is bekend in de hele gildewereld van Nederland en Europa. Hij heeft een heel groot gildehart.”

Klik hier voor alle foto's van deze uitreiking.