Afbeelding
Foto: Mark Barten

Wordt Eyckenlust de tuinkamer van Beek en Donk?

Algemeen

Laarbeek - Vroeger grensden de landerijen van landgoed Eyckenlust vast aan de dorpskern van Beek. De aanleg van de Zuid-Willemsvaart zorgde voor een grens tussen het landgoed en het dorp. De historische verbindingen herstellen tussen landgoed Eyckenlust en het dorp Beek en Donk is onderdeel van de totale gebiedsontwikkeling van Eyckenlust.

Afgelopen week werd in een commissievergadering gesproken over het herstellen van die historische verbindingen en welke gelden daarvoor nodig zijn en welke gelden de gemeente kan krijgen als onderdeel van de Erfgoeddeal.

“Dit is bij uitstek een gebied waar je een heel mooi plan kan maken”, vertelde Floris Alkemade aan de commissie- en raadsleden. Hij is voormalig rijksbouwmeester en betrokken bij de gebiedsontwikkeling van landgoed Eyckenlust. “Toen het kanaal kwam, werd het landgoed opgesplitst. We moeten nu kijken naar welke rol Eyckenlust in de toekomst kan spelen. Dit kan de motor zijn om samenwerking op gang te krijgen.”

Onder meer is het de bedoeling dat er oude laanstructuren worden teruggebracht. “Ook hebben we de mogelijkheid om twee gebieden aan elkaar te verbinden? Hoe verbind je dat? De logica gebiedt om daar een brug te maken”, zegt Alkemade. Een voetgangersbrug die vanuit de groene long (achter de Dorpstuin en het zwembad) naar Eyckenlust gaat. Alkemade: “De grote winst die je behaalt, is dat je de oude historische structuur weer onderdeel maakte van het actuele deel van deze gemeente. Een brug is misschien niet het meest essentiële, maar voor de gemeente zelf is er een enorme winst te behalen. Plotseling krijg je er een van de mooiste tuinkamers bij die je je kunt voorstellen.”

De totale kosten van dit deel van de gebiedsontwikkeling, het herstellen van de historische verbindingen tussen het landgoed en het dorp bedragen 2,7 miljoen euro. 670.000 euro komt via de erfgoeddeal, mits ook de gemeente instemt met de aanleg van de voetgangers/fietsbrug. De totale kosten voor de gemeente zijn dan 833.500 euro. Waterschap Aa en Maas betaalt 1,1 miljoen euro en Landgoed Eyckenlust 95.000 euro.

De komst (en kosten) van de brug wordt door de Laarbeekse politiek kritisch gevolgd. Alkemade gaf de politici dit mee: “Dit is de openingszet op het schaakbord. Durven we die stap over het kanaal te maken door in te zetten op mogelijkheid om niet alleen het landgoed te ontwikkelen? Maar met een nieuwe brug, een nieuwe verbinding, weer een eenheid te smeden die een veel groter verband bij elkaar kan brengen? Veel mooier dan dit wordt het niet. Het Brabants landschap heeft kwaliteit, heeft schoonheid, maar ook een enorme kwetsbaarheid. Dit is een gebied waar een heleboel zaken aan elkaar geknoopt kunnen worden. Het vraagt om heldenmoed.”

De brug is een klein onderdeel van de gehele gebiedsontwikkeling. Op een vraag van PNL-fractievoorzitter Ronnie Tijssen of Floris Alkemade het belang van de brug kan duiden, zei deze: “De brug is een enorme meerwaarde voor beide zijden van het kanaal, zeker voor de inwoners van Beek en Donk. Het kan de verbinding van het gebied versterken en de barrière (het kanaal, red.) overwinnen. Achter die grens ligt een schat te wachten. Gaan we de middelen zo inzetten dat ze maximaal renderen?”

Nu ligt er dus de kans om stappen te zetten naar het herstellen van de historische verbindingen tussen het dorp en landgoed Eyckenlust. Wanneer dit punt op de agenda van de gemeenteraad wordt gezet, zullen er nog vele kritische noten gekraakt worden, zo werd duidelijk tijdens de commissie-vergadering. Bas van Sinten (ABL) gaf wel aan dat wat betreft hem wat verder gekeken moet worden dan naar het hier en nu. “Ik vind het wel mooi dat we als gemeente uit de waan van de dag durven te stappen, verder te kijken en een blik op de toekomst te werpen. Het is heel makkelijk om te zeggen op dit moment past het me even niet, maar we moeten ook wel blijven kijken naar wat hebben we nu en wat kunnen we er in de toekomst mee. Ook al moeten we dan nu een beslissing nemen die wat oncomfortabel aanvoelt.”

Afbeelding