Gerard de Ruijter
Gerard de Ruijter Foto: Remco Spierings

Gerard de Ruijter nieuwe voorzitter O&U

Algemeen

Beek en Donk - Gerard de Ruijter is sinds 21 april de nieuwe voorzitter van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning in Beek en Donk. Hij werd gekozen tijdens een Algemene Ledenvergadering en het eerste halfjaar als voorzitter zit er inmiddels op. Gerard voelt zich op zijn plek bij de harmonie en voor hem is het nu taak om de vereniging toekomstbestendig te houden.

Beek en Donk - “Ik heb het erg goed naar mijn zin”, begint Gerard. “Ik was al een jaar of vijf commissaris en kende de vereniging dus al wel. Ook twee van mijn dochters hebben bij de harmonie gezeten en eentje speelt er nog. Vanuit daar bezoek je de concerten en activiteiten en was ik betrokken bij de vereniging. Dat deed ik met veel plezier en muziek draag ik een warm hart toe. Zelf hoef ik het niet te proberen om een instrument te bespelen. De muzikaliteit zit bij mijn vrouw en kinderen”, lacht hij.

Toen Gerard begon met zijn nieuwe functie had hij dus een redelijk goed beeld hoe de organisatie in z’n werk gaat. “Maar als bestuurder moet je nu je oren en ogen echt goed de kost geven. Je moet weten wat er allemaal gebeurt binnen de vereniging, welke onderdelen er zijn en of er eventuele vragen spelen. Het afgelopen halfjaar heb ik daar goed de tijd voor genomen.”

Toekomstbestendig houden
Koninklijke Harmonie O&U telt momenteel zo’n 120 leden, onderverdeeld in drie groepen; het harmonieorkest, de slagwerkensembles en het opleidingsorkest. Daarnaast is er ook nog de Stichting Muziek Opleiding (SMO) met zo’n 39-tal jonge musici. “Wekelijks hebben zij een half uur muziekles om uiteindelijk op te gaan voor een examen. De examens geven vervolgens ruimte om bij het harmonieorkest in te stromen. De aanwas bij de harmonie is de laatste jaren wat minder, dus het is voor ons prioriteit om onze vereniging, die al 132 jaar bestaat, toekomstbestendig te maken. We zijn aan het zoeken naar hoe we de jeugd, en eventueel senioren, weer aan het muziekinstrument krijgen.”

Volgens Gerard kunnen bibliotheken, basisscholen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang daar bijvoorbeeld een cruciale rol in spelen. “We willen in kaart brengen hoe muziekonderwijs in Laarbeek geregeld is en daar vervolgens op inspelen. Muziekontwikkeling kan een heel belangrijk item zijn in de samenleving. Het is een mooie manier om je creativiteit te uiten, maar het past ook in het samenlevingsgebeuren. Je maakt en luistert muziek in prettige en droevige omstandigheden en het kan ondersteunend werken bij de verwerking daarvan. Er zit muziek genoeg in onze samenleving, maar je moet er wel aandacht aan durven geven. Daar gaan we ons samen voor inzetten.”

Steentje bijdragen
Gerard is blij dat hij daar zijn steentje aan bij kan dragen als nieuwe voorzitter van O&U. “Het is een bloeiende vereniging met zeer veel vrijwilligers die daar, ieder voor zich, allemaal aan bijdragen. Het samen besturen van een vereniging maakt het daardoor makkelijker. De bestuursleden, commissies, vrijwilligers en het enthousiasme om samen muziek te maken op hoog niveau is aanwezig. Ik kan alleen maar zeggen dat ik in een gespreid bedje terecht ben gekomen, mede door het goede werk van de vorige voorzitter Sander Groenen.”

Een ander item wat momenteel speelt is de eventuele verhuizing van O&U naar het Ontmoetingscentrum. “We hebben in principe uitgesproken het te doen, maar uiteraard dient de kwaliteit en haalbaarheid onderzocht te worden. Daarvoor merk ik intern een positieve sfeer, maar ook extern bij het gemeentebestuur en het Ontmoetingscentrum. Dat is ook de enige voorwaarde om samen tot succes te komen. Je bent met z’n allen voor eenzelfde ideaal bezig en moet met z’n allen komen tot een mooi resultaat. Als je open staat voor elkaars gedachten kun je heel ver komen.”

Kom en speel mee
Tot slot wil Gerard iedereen oproepen eens te komen kijken of mee te spelen bij de harmonie. “Wie graag wil musiceren is van harte welkom. Er is altijd een plekje en iedereen is van harte welkom. Ook als je alleen wil luisteren naar mooie muziek kun je gewoon binnenlopen bij een repetitie. Muziek maken is voor iedereen. We zijn een zeer actieve vereniging en ook de komende tijd staan er weer voldoende concerten op het programma.”