Afbeelding

Beek en Donkse Stan Gilsing gaat sporten en studeren in Amerika: ‘Je leeft een soort leven als een prof’

Sport Sport

Beek en Donk - Via een overstap op New York, landt de 20-jarige Stan Gilsing na 18 uur vanuit Brussel op Savannah (Georgia, Amerika). Daar gaat hij voetballen en studeren op het Brewton-Parker College in Mount Vernon voor minimaal een jaar. Voor hem een levensveranderende gebeurtenis, maar iets waar hij enorm naar uitkijkt.

Vorig jaar is Stan, die voetbalt in de selectie van Sparta’25, in contact gekomen met KingsTalent. Een Gemerts bedrijf dat opgericht is door de Beek en Donkse broers Paul en Han de Koning en student-athletes helpt om een school in Amerika te vinden waar zij kunnen studeren en sporten. “Je moet een minimaal niveau hebben qua school en voetballen”, vertelt Stan. “Ik moest videobeelden doorsturen van mijn wedstrijden bij Sparta’25 en daarvan maken hun een mooie compilatie. Ook hebben ze een portfolio vanuit mijn huidige school en de cijfers die ik behaald heb. Dat ‘pakketje’ sturen ze naar allemaal scholen in Amerika en die kunnen dan kenbaar maken of ze interesse hebben in mij als speler. Met de scholen die interesse hebben ga je vervolgens online gesprekken aan. Daarin spreek je verwachtingen naar elkaar uit en bij het Brewton-Parker College klikte het direct.”

Leven als een prof
Er waren meerdere scholen geïnteresseerd in Stan, maar uiteindelijk koos hij voor een school in Georgia waar hij naast het voetbal General Business gaat studeren. “In Georgia, het zuiden van Amerika, is het vaak lekker weer. Dat vond ik belangrijk in de keuze en ook financieel was dit het aantrekkelijkst. In Amerika is studeren erg duur. Met behulp van zo’n constructie betaalt de school een deel van het collegegeld door middel van een scholarship aangezien ik voor hun voetbal. Je moet wel presteren op school, want als je slechte cijfers haalt mag je niet voetballen. Dat is een soort stok achter deur. Voor sommige lessen krijg je vrijstellingen en toetsen kunnen we bijvoorbeeld online maken als we ergens in een hotel zitten voor een wedstrijd.”

“Ik wil dit eigenlijk al super lang”, vervolgt hij. “Als je geslaagd bent voor de middelbare ben je vijf jaar lang speelgerechtigd in Amerika. Ik heb nu al drie jaar in Nederland gestudeerd, dus ik zou nog twee jaar mogen voetballen daar. In eerste instantie was dat ook het plan, maar ik weet niet of ik dat vol ga houden met alles wat ik ga missen in Nederland. Vandaar dat ik nu voor een jaar ga en daarna kan ik kijken of ik er nog een jaar achteraan plak. Ik ben helemaal gek van voetbal en als je daar bent dan leef je een soort leven van een ‘prof’. Je traint zes dagen in de week twee keer per dag, voor uitwedstrijden naar andere scholen zit je soms wel zes uur in de bus en je slaapt in hotels. Gemiddeld speel je twee wedstrijden in de week en de competitie duurt 2,5e maand. Daarna is er nog een soort beker waarbij je eruit ligt als je verliest en steeds verder doorgaat als je wint.”

Studie
Momenteel studeert hij Sportkunde in Eindhoven, maar Stan neemt nu een tussenjaar. “Volgend jaar zou ik eigenlijk afstuderen, maar dat staat voor nu even op ‘freeze’. De studie Sportkunde is meer gefocust op voeding en het lichaam. Daar was ik even klaar mee, en nu ga ik wat economisch doen. Ik ben benieuwd of ik dat ook interessant vind en later misschien iets kan combineren. Ik ga nu een soort bachelor halen in Amerika en kan als ik terug ben gewoon weer verder gaan met mijn studie in Nederland.”

Stan stapt op 4 augustus het vliegtuig in, maar heeft zijn terugreis op 11 december al geboekt. “Dan vlieg ik terug om de feestmaand met mijn familie en vriendin door te brengen. Vervolgens vlieg ik begin januari weer terug naar Amerika om het schooljaar af te maken. Het was een lastige beslissing om familie en vrienden achter te laten, maar ik doe niets liever dan voetballen. Het thuisfront vindt het spannend, maar ze stimuleren het om te doen. Nu kan het nog en straks niet meer. Ook mijn vriendin staat er positief achter, maar vindt het natuurlijk wel jammer dat ze me twee keer zo’n vier maanden moet missen. Dat wordt dus veel online bellen, haha.”

Ervaring
Freek Schoones, die ook voetbalt in de selectie van Sparta’25, heeft eerder hetzelfde avontuur gevolgd. Stan vroeg hem dan ook naar zijn ervaringen in Amerika. “Hij zei dat het een mooi avontuur is geweest. Je leert er niet alleen op voetbalgebied, maar ontwikkelt jezelf op veel meer gebieden. Je wordt zelfstandiger en zit met allemaal mensen samen van over de hele wereld. Het enige wat minder was is dat je na het voetballen niet even de kantine in gaat om een pilsje te drinken, want daar is alles gefocust op sport. Ik ben benieuwd hoe me dat gaat bevallen.”