Afbeelding
Foto: Mark Barten

Gemeente wil woning kopen voor statushouders

Gemeente

Laarbeek - De gemeente Laarbeek wil zelf een woning gaan kopen om die te verhuren aan statushouders. Hiermee hoopt de gemeente wel te gaan voldoen aan de taakstelling om voldoende statushouders te huisvesten, waar het dat nu niet doet.

Om meteen duidelijk te maken: statushouders zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht, uiteindelijk een verblijfsvergunning hebben gekregen en zo recht hebben op permanente huisvesting. Het gaat hier dus niet om asielzoekers en/of vluchtelingen, zo maakten de Laarbeekse gemeenteraadsleden tijdens de bespreking van dit onderwerp in de commissie duidelijk.

Het punt werd besproken omdat de raad hier een mening over moet geven en omdat het college het als een, incidentele, mogelijkheid ziet om aan de door de rijksoverheid gestelde taakstelling van huisvesting statushouders te voldoen. Nu voldoet de gemeente Laarbeek, net als vele andere gemeenten in Nederland, niet aan de taakstelling. Kortweg: de gemeente neemt minder statushouders op dan het wettelijk verplicht is. Hierdoor is de gemeente voor dit onderwerp onder verscherpt toezicht geplaatst door de provincie. 

300.000 - 500.000 euro
Vandaar dat het college het idee heeft om een woning te kopen, tussen de 300.000 en 500.000 euro om die te verhuren aan gezinnen van statushouders. En het gaat hier dan met name om grote gezinnen, bestaande uit acht personen of meer, die niet in het huidige aanbod van woCom passen.

De partijen in de Laarbeekse politiek worstelen ermee. Is het door de gemeente zelf kopen van een woning dé oplossing? Volgens de PvdA niet. “Wij zien geen langdurige oplossing met deze richting. Volgens ons ligt die oplossing in voldoende aanbod van sociale huurwoningen”, geeft Renee Coolen aan.

ABL:  ”We praten over een groep mensen die alles doorlopen hebben en permanent in Nederland mogen blijven, dat is een belangrijke nuancering”, zegt Ron Verschuren. Hij vindt het wel raar dat woCom grote gezinnen niet kan helpen. “Je mag verwachten dat deze woningen in het bestand van wooncorporaties zitten.” Ook over het verscherpte toezicht van de provincie maakt hij zich zorgen. “Als we niet aan de taakstelling voldoen, kan de provincie dan ingrijpen en tot hoever? We willen de regie in eigen hand houden. Als het risico is dat we die regie kwijtraken, dan is het logisch dat we deze stap zetten.” 

Wrang
“Ik ben blij dat we een stukje creativiteit gevonden hebben op lokaal niveau, omdat ze er landelijk een zootje van maken”, geeft Jos Gruijters van DeWerkgroep aan. Frans van Zeeland (Ouderenappèl - Hart voor Laarbeek): “In onze achterban hoorden we: ‘ Als straks een van mijn kinderen aanklopt bij gemeente: gaat de gemeente dan ook voor hen zorgen?’  Met het aankopen van een woning doen we niets nieuws. Hou wel zoveel mogelijk zelf regie”, geeft hij de wethouder mee. “Het blijft wel wrang ten opzichte van andere mensen die ook al jaren een woning te zoeken.”

En daar worstelt ook Arian de Groot van PNL mee. “We krijgen het bijna niet meer verkocht tegenover onze inwoners. Waar we taken hebben moeten we die uitvoeren, maar dit is een druppel op een gloeiende plaat.” 

Marcel van der Heijden (CDA): “Dit is een tussenstap die we moeten nemen anders worden we op de vingers getikt. De crux zit hem in het voldoende bouwen van woningen. Voor jongeren, statushouders en ouderen.”

Zoeken naar oplossingen
In het verleden heeft de gemeente al een woning gekocht in de Leliestraat in Beek en Donk waar een groot statushoudersgezin van elf leden werd ondergebracht, zo geeft wethouder Monika Slaets aan. “Dagelijks zijn we er mee bezig om te kijken hoe halen we onze doelstellingen. We staan nu onder verscherpt toezicht. Een volgende stap kan zijn dat we de regie kwijtraken. Dan mogen we niets meer zelf bepalen. Nu gaan we met elkaar zoeken naar oplossingen om wel aan de taakstellingen te voldoen. We zijn wekelijks in gesprek met de provincie over wat wel mag en wat niet mag.”

Op 15 juni wordt hier in de raadsvergadering over gestemd.